8 Eylül 2022 Perşembe

DRAM

 




Büyüklerden dinlediklerimize, romanlara, filmlere, belgesellere bakınca eskiden daha büyük dramlar yaşanıyormuş. Yüz yüzelli yıl önce veya yirminci yüzyılda daha büyük ve toplu çatışmalar, savaşlar olmuş. Günümüzde de dünyanın her yerinde büyük ve toplu dramlar olsa da ülkemizde savaş ve ölümler anlamında veya büyük göçler, mübadele gibi olaylar gerçekleşmiyor, şimdiki yüzyılımızda.

Belki de televizyon, internet nedeniyle birçok olayı film gibi izliyoruz, sanki bu dünyada olmuyor bir çok şey de kurgu gibi. Dramlar gerçekleşse de izleyip geçiyoruz, başımıza gelmedikçe anlamıyoruz. Şimdiki olanaklar eskiden de olsa belki de o dramlar da gerçekleşmezdi. Şimdiki akıllı telefonlarla, akıllı saatlerle artık hiçbir şey gizli değil. Filmlerdeki gibi istihbarata gerek kalmadı. Insta ve face de gerekmiyor. Akıllı telefonlar sayesinde konuşmalarımız bile dinlenebilir. Şimdiki istihbaratçılar herhalde sosyal medya hesabı açmıyordur kendilerine.

Telefonlar, saatler, Apple Watch gibi, her şeyi biliyor, ne yiyorsun, nereye gidiyorsun, kimlerle konuşuyorsun gibi, bu saatlerin bir şunları demediği kaldı, eşin seni aldatıyor, ondan ayrıl veya seni işten atacaklar.

1900 yılı civarında Iphone olsaydı veya bu ukala saatler, belki birçok dram gerçekleşmezdi. Eskiden insanlar acılı günler çok yaşamış, mübadele gibi, zorla gemilere bindirilmişler, gemilerde doğum yapmış hamile kadınlar, yolculuklar uzun olduğu için çocukları açlıktan, hastalıktan ölmüşler, çocuklarını battaniyeye sarıp denize atmışlar. O kadınlar daha sonra hiç balık yememişler.

Veya ülkemizde yine o dönemlerde çeşitli zorluklar, savaşlar olmuş, Birinci Dünya Savaşı öncesinde, Trablusgarp savaşı gibi, Ermeni sorunu gibi. Doğu sınırlarımızda insanlarımız zulüm görmüş, Anadoluya batıya kaçmışlar. Kadınlar çocuklar kaçarmış, erkekler kalır savaşırmış. Yaşlılar, hamileler kaçamıyormuş. İnsanlar büyüklerini, kardeşlerini kaybetmişler. Aç aç kaçmışlar yollarda. Taşları, ayakkabıları kaynatıp yerlermiş, gerçek deriden ayakkabıları. Atların bastığı yerde çıkan suyu içerlermiş. Daha sonra bazı insanlar dönmüş topraklarına.

Daha sonra ise insanlar Atatürk’ü at üstünde veya törenlerde görmüşler. Anadoluya gelenlerin çocukları ise yıllar sonra Kore savaşına gitmişler, ordan dönememiş çok insan. O zamanlar selfie çekmek, yollarda kaç km gidildiğini hesaplamak, kaçarken GPS ile yol bulmak, olsaymış olaylar nasıl değişirdi acaba? Şimdi örneğin ülkelerin bile birbirinden habersiz bir eylem yapması zor. Biri füze atmaya kalksa telefonlardan anlaşılır ve hatta önlenir.

37 yorum:

  1. İnsanlarda bu kötülükler olduğu sürece teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin hiç bir kötülük önlenemez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      sen her zaman iyimsersin :)

      Sil
  2. İletişim teknolojisinin gelişmesiyle kötülüğün ortadan kalkmadığını biliyoruz. Sorun ne bilimde ne teknolojide. İnsanın gelişmesi lâzım önce ama gelişmemesi için ne lâzım gelirse onu yapıyorlar. Kimler mi? Dıj güçler demeyeceğim herhalde. Doğru cevap: Der kapitalismus:)

    YanıtlaSil
  3. Sömürgen güçlü devletlerin topla tüfekle giriştikleri toplu savaşların yerini başka bir şey aldı. Savaşlar yerelleşti. Böl parçala yönet taktiği var, gizli amacına ulaşmak isteyen büyük oyuncu o bölgede hır gür çıkartacak bir sebep buluyor, uygun gruplar yoksa kuruluyor, sonra birbirlerini kırıp geçiriyorlar... Ekonomik anlamda savaşlar icat oldu geçmişi çokta eski olmayan; Giriş paragrafının çağrıştırdıkları üzerine yazdım bunları...
    Cep telefonlarını kapatınca da kurtulamıyormuşuz bu dinleme olayından. Pilini bile çıkartmak gerekiyormuş dinlemesinler diye...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      evet yaa abd ve ingiltere yerel çatışmalar çıkarıyor artık :)

      Sil
  4. İnsan hayvandan hallice bir canlı türü, bakma dinciler insana "Mükemmel yaratıldı vs." derler bu tamamen insan denilen ilkel canlı türünün egosunun şişik olmasından ve dinci olmayanları kandırmak istedikleri için ortaya çıkmış bir masal, hayvan mesela bir aslan, ayı, köpek balığı nasıl karnını doyurmak için başka hayvanlara saldırıp yiyorsa, insan da ilkçağlardan beri başkalarının elinde olana göz diken bir canlı türü. Üstelik kıskanç. Değil konu komşuyu her sene gazetelerde iki metre arazi için amca oğullarını tüfekle öldüren insan türleri haberleri okumuyor muyuz? İki bilezik için halasını kesenler yok mu? Ya dincilerin kurslarında, kiliselerinde, yurtlarında taciz edilen, tecavüz edilen, asılmış süsü verilen, sadistçe dayak atılan kimi 10 yaşında çocuklar? Yani özünde kötü bir canlı ve şimdi öyle büyük savaşlar olmasa da öldürüyorlar birbirlerini. Daha dün Ankara'da 3 yaşında bebeği öldürmüş bir cani kadın, bebek de, kadın da Türk değil hangi milletten yazmamışlar garip isimleri vardı, bak insanların çoğu bencil ve acıma duyguları yok, dinimiz var namaz kılıyoruz, cumaya gidiyoruz, oruç da tutuyoruz diyorlar ama ben 22 gün kız kardeşime gittim, kediler ANkara'da kaldı, 22 gün bir yudum su vermemiş o pek dindar olan komşularım! Komşuma mama da bırakmıştım o biraz vermiş, o da kendi kardeşine giden birisi o olmayınca kediler aç, susuz kalmışlar, 22 gün sonra otobüsten indim evime geldim ki, su kabı leş gibi ve içinde bir yudum su yok! Böyle bir canlı türünden fazla bir şey beklememek lazım, savaşlar insanların özellikle erkek türünün içindeki canavarı ortaya çıkartıyor, savaş olmasa kravatını takıp, işine gidecek, eşiyle, çocuğuyla AVM'de hamburger yiyecek kibar adam, savaş olunca 2 yaşındaki bebeği gözünü kırpmadan öldürebiliyor, yani genler, beyin ilkel. Mükemmel filan da değil. Kusurlu, kötü bir canlı türü. Arada böyle kediye, köpeğe acıyan, su koyan, mama koyan, hastaysa tedavi ettiren başka gezegenden insanlara rastlıyorum neyse ki....ben insanda acıma, merhamet duygusu var mı önce ona bakarım, o yoksa dini, dili, mezhebi, inandığı Tanrı'sı mühim değildir, isterse aynı anda 8 Tanrı'nın dinine birden inansın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      evet çok haklısın. yani insan genelde merhametsiz demek ki ortam olunca.

      Sil
    2. müfred.

      bencesi de Allah yarattı her şeyi, bizi de, akıl da verdi, seçimler bizim :)

      Sil
  5. Teknolojinin gelişmesiyle sadece kötülükleri daha bir görür olduk. Hani var ya dünya-insanlar ne kadar kötü oldu lafı. Belki hep kötüydük de şimdi duyup seyrediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada deniz.

      hımm kötülüğü görüyoruz artık evet izliyoruz.

      Sil
  6. Açıkçası bu bana bir başka bakış açısı kazandırdı, üzerine uzun uzun düşünülebilir ve yorumlanabilir bir şey. Genel olarak bu konudaki düşüncem ise teknoloji geliştikçe insanların daha fazla bilgi sahibi olması(bilmeleri, görmeleri) arttıkça umursamaz ve kayıtsız kalma durumu da artıyor sanırım. Alışmak da denilebilir buna ama gördüklerimiz ilkinde şaşırtıcı olsa da gittikçe normalleşiyor bizler için. Görmek, bilmek sanki kayıtsızlığa doğru itiyor bizleri. Beni baya düşündürdü bu dediklerin, acaba nasıl olurdu? Herkes elinde kamera ile oturup izler miydi sadece o savaş alanlarını, ya da birileri dur diyebilir miydi? Bu bana bir sahneyi hatırlattı black mirrordan, hani elinde kamera ile insana oynanan oyunu çekenlerin olduğu. Sanırım ona benzer bir durum olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özlem ekici.

      hımm black mirror gerçek yani :)

      Sil
  7. Gelişen teknoloji ile birlikte de daha çok teknolojik dramlar yaşanır diye düşünüyorum. Mesela tüm dünyada elektriğin kesilmesiyle başlayan bir dizi vardı, teknoloji büyük kolaylık ama teknolojik olarak da büyük kayıplara yol açardı sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      hımmm teknoloji bizi iyileştirmiyor yani :)

      Sil
  8. Evet düşününce çok haklısın Deepcim geçmişte çok acı olaylar yaşanmış, şimdilerde çok şükür daha sakin olaylar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eren.

      ben de eskiden daha kötüymüş diye düşünüyorum :)

      Sil
  9. Kanıksamak ne kötü şey, her gün olan binlercesini görmezden gelmek...

    Bu arada kadınların balık yememesi beni inanılmaz etkiledi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş bahar mimozası.

      o balık olayı gerçek, baba tarafımdan büyüklerim de girit mübadelesinden gelenler, gemide yaşadıkları onlar.

      Sil
  10. Etimize kemigimize değmediğinden olsa gerek olup biteni film tadında algılıyor olmamız yoksa nice insanın ve coğrafyanın üzerine kıyametler yağıyor. Yüzyüze savaşlar geride kaldı çoğu ülke için belki ama teknoloji yüzünden bu yüzyılın savaşları çok daha acımasız bence . Kendini savunmak için bir elini kaldırmana bile izin vermeyecek kadar zalimane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakti dem.

      hımm evet yani daha öldürücü oldu insan hımm.

      Sil
  11. Eskiden büyük dramlara neden olan sıcak çatışmalar yaşanırdı. Şimdi onun yerini soğuk savaşlar aldı. Yüzyıllardır devam eden güç savaşları, ekonomik savaş ve tüm bunlara eşlik edecek olan su savaşları bekleniyor yakın gelecekte. Kim dost kim düşman belli değil. Ama belli olan şu ki teknolojik devrimler yapan, dijital dünyayı pazarlayan 1-0 önde. Biz teknoloji sayesinde bilgiye hızla ulaşıyoruz belki ama birileri de hızla bizlerin mahremimize ulaşıyor. Velhası birileri bizi gözetliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yıldız.

      ah evet yaa büyük güçler izliyor bizi :)

      Sil
  12. Bence en büyük dram, üretim gücümüzü yitirip dış ülkelere bağımlı hale gelmektir. Dram her daim vardır. Göçte aynı daha geçenlerde bir arkadaşım eşi ve kızı ile Hollandaya göçtü. Bizimde göçerlerimiz var, Afganlılar, Suriyeliler, İranlılar gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreğiimin iklimi.

      ekonomi ve göçmenler evet yaa şu anda en büyük sorunlarımız.

      Sil
  13. Sanki teknoloji geliştikçe dünya daha kötüye gidiyor gibi geliyor bana. Artık birçok akıllı(!) ürünle esir altına alınmış durumdayız. Zamanımızı bile o yönetiyor. Saatlerimizi sosyal medya da harcıyor ve farkına varmıyoruz. Bu yüzden farkındalık önemli. Biz teknolojiyi iyi kullanalım İnşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kalem kuklası.

      teknoloji bağımlısı olduk evet yaa :)

      Sil
  14. Çok güzel tespitler sağlam bir yazı olmuş.👍
    Dram dedin ya bende evliliğinden bahsetmem Kemalettin Tuğcu romanı olur🤭anneannemin gelinken yaşadıklarını ben bu devirde yaşadım🤭🤭bu da benim dramın🤭artık gülerek anıyorum😂😂

    YanıtlaSil
  15. Neyse ki dram azaldı deepsi, bizim kuşak kaldıramazdi. Ara ara interneti kesseler napariz diye korkuyorum.evlerden uzak:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tosbağa günlüğü.

      evet valla netsiz bir gecemiz geçse boşluğa düşeriz değil mi :)

      Sil
  16. ilkay.

    ekonomik dram evet :)

    YanıtlaSil
  17. müfred.

    hımm şimdi şiddet kolaylaştı yani :)

    YanıtlaSil
  18. Bu teknoloji olayı iyi olduğu kadar kötü de, bu kadar izlenmek rahatsız edici ama özellikle sağlıktaki gelişmeler , asislar büyük katliamlari engelliyor belki de.

    YanıtlaSil
  19. Şimdi dramhayatın içinde bence. Teknoloji de bazen iyi bazen kötü.

    YanıtlaSil