25 Ocak 2023 Çarşamba

KELİME OYUNU 107

 


Kelime Oyunumuz devam ediyor. Beş kelime veriyoruz ve bu beş kelimenin de içinde olduğu deneme öykü şiir benzeri bir yazı yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes beş kelime verebilir.

Haftanın Kelimeleri: Parfüm/Uyku/Ahır/Berbat/Hayalet


VAİNA 25

Elbette gerçek amaçları bu olmasa da her tüccarın ticaret için geldiği bir yerde satmak veya almak için bir şeye ihtiyacı olurdu. Bu nedenle Lua ve şifacı yanlarında çöle ait olan ama çok nadir bulunan bir ağaçtan elde edilen bir özüt getirmişlerdi. Bunu yolculuk ettikleri güçlü scyllaların iki yanından sarkan ağır fıçılar sayesinde taşımışlardı. Bazı hastalıkların tedavisinde önemli bir şifa kaynağı olmasından dolayı gerçekten de pahalı bir nesneydi. Ayrıca kozmetik olarak da kullanıldığı yerler vardı. Kremlerde ve parfümlerde baz olarak kullanılıyor ve kokuyu uzun süre taşımasını sağlıyordu.

Böylece şehirde uzun süre kalmalarını sağlayacak maddi kaynağı ve tüccarların arasında dolaşmanın yolunu bulmuşlardı. Şehrin taş duvarları ve dar sokaklarında ilerleyip neredeyse dolu olan bir handa kendilerine bir oda bulmayı başardılar. Hayvanlar da değerli olduğu için onları koyabilecekleri güvenli bir ahır olması rahatlatıcıydı. Hancıyla uzun süre kalacaklarının garantisini vererek pazarlık edip biraz indirim almayı da başarmışlardı. Ertesi gün keşif gezisine çıkmadan önce iyice dinlenmek için ilk gün handan dışarı çıkmamaya karar verdiler. İyi bir yemek ve sonrasında iyi bir uyku sağlıklı düşünmek ve dikkatlerini toplamak için faydalı olacaktı.

Şehir o kadar kalabalıktı ki nereden başlayacaklarını düşünmeleri gerekiyordu. Hanın alt katı taştan üst katlar ise ahşaptan yapılmıştı. Girişte geniş bir ortak salon vardı, burada yemekler yeniyor ve akşamları bir şeyler içerek sohbet ediliyordu. Barın arkasından iç bahçeye çıkılan bir geçit vardı. İç bahçeden devam edip karşıdaki kapıdan ahıra geçilebiliyordu. Bahçenin sağ yanından mutfağa ikinci bir kapı vardı sol taraftan ise depoya varılıyordu. Üst katlar bahçeye bakan balkonlarla çevriliydi. Katlara balkonlardan inen merdivenler ile ulaşılıyordu. Her katta on iki oda vardı. Sağ ve sol taraftakilerin ortada kalanlarında yandaki binalar yüzünden hiç pencere yoktu. Girişte ve ahır tarafında kalan odalarda ise caddeye baktığı için pencere vardı.

Lua ve şifacının odası ahırın hemen üstündeki kattaydı ve bir penceresi bulunuyordu. Ancak alt kattaki hayvanların kokusu ve gürültüsü adeta odanın içindeydi. Yine de bu uyumalarına engel olamazdı çünkü üzerlerinden bir at sürüsü geçmiş kadar berbat hissediyor ve samanla doldurulmuş yatakları pamuk gibi yumuşak geliyordu. Böylece akıllarında yaşadıkları her şeyin fragmanı bir süre dolanıp kulaklarından şehrin uğultusunun hayaleti silinirken derin birer uykuya dalabildiler.

22 yorum:

  1. herşeye rağmen uyumuşlar :))

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yazı...Devamı da olaydı keşke. Kelimelerin yerleşimi zekice olmuş. Beyninize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nazlı toaç.

      devamı haftaya. haftada bir bölüm yazıyorum :)

      Sil
    2. Devamı olduğuna memnun oldum. Bol yazılar diliyorum size.

      Sil
    3. nazlı toaç.

      bu öyküyü 25 haftadır yazıyorum, her hafta yeni bir bölüm yazıyorum, eski bölümler yanda arşive, vaina başlığında :) devamı olur çok bu öykünün :)

      Sil
  3. Çok kısaydı bu kez. Tabi biraz soluklanmaya hakları var onların da, o kadar badire atlattılar. :))

    YanıtlaSil
  4. Kaldıkları yeri ne güzel anlatmışsın, görüntüyü hafızama kazıdım. Sonraki bölümlerde han planı lazım olacakmış gibi geldi :) Samandan yastığım var içini tıka basa doldurmuşlar ve çok sert. Sırtımızı dayamak için kullanıyoruz. Saman yatak detayını sevdim :)
    Kalemine sağlık deep. Uyumalarına izin ver olur mu? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      han planı hımmm :) saman yastık yatak ananemde vardı :) uyku peku :)

      Sil
  5. ilkay.

    pekiiii :) uzaylı bu kahramanlar da hihihi :)

    YanıtlaSil
  6. Han odalarını dolaşır gibi oldum, çok güzeldi. Kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. ilkay.

    eveey, izmirus gezegeniiii :)

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar.
    Bu hikayeyi sevdim ve beğendim. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  9. Sabaha karşı rüyamda cebelleştiğim hayaletlerden sonra kendimi berbat bir ahırın içinde bulmamla birlikte, üzerime sinen ağır ahır kokusundan kurtulmak için koca bir şişe parfümü üzerime sıktıysam da, yine de bu kokudan kurtulmam mümkün olmamıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      güzel bir kurgu, keyifli oldu, teşekkürler :)

      Sil
  10. Ah o yorgun uyku. Hele bir yatalim gerisini sonra dusunuruz demek. Aman Allah kimseyi uykusuz birakmasin cok zor. Herkes tatli tatli uyusun gece olunca. Buyume hormonu salgilanan saatlerde hem de. :D Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bonheur.

      hımm evet tabii iyi uyumak ve erken yatıp erken kalkmak çok sağlıklı :)

      Sil
  11. https://kagittandunyam.blogspot.com/2023/01/kucuk-bir-kesit-26-kelime-oyunu-107.html

    sevgili ilkay ın yazısısı :)

    YanıtlaSil