28 Ekim 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 271


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Şirket yönetimlerinde iş gücünde erkekler çoğunlukta. Bu iş pozisyonlarının belirli bir yüzdesi kadın iş gücüne ayrılmalı mıdır?"

Gelişmiş ülkelerde işgücünün yüzde ellisinden fazlasını kadınlar oluşturuyor ama şirket yönetimlerinde üst düzey yetkililerin çoğunluğu erkek. Şirketlerde kadın yöneticilerin çoğalması için kadın işgücü için asgari bir yüzde değeri belirlenmeli. Yöneticilerin yüzde ellisi kadın olmalı diye bir şart koşulmalı.

Yüzde koyunca kalifiye erkekler çok çalışmaz bu sefer de. Nasıl olsa yönetici olmayacağız derler. Şirketler de kadın işgücü bulamazsa başka yollar dener. Bu şartı delmeye çalışırlar. Ülkemizde ise erkek işgücü yan gelir yatar herhalde.

İyi eğitimli, çalışkan, başarılı kadınlar yönetici olunca, yüzde şartı da olunca, aynı iş kalitesindeki erkekler artık iyi çalışmaz, şirkete katkıda bulunmaz. Çünkü her çalışan, cinsiyete bakılmaksızın terfi almak ister işinde. Motivasyon ve çok çalışmanın altında hep işte yükselme içgüdüsü vardır.

Bizim ülkede ise ne yapar şirketler? Bu kadın işgücü baskısından kurtulmak için her şeyi değiştirirler. İş ünvanlarını değiştirirler. Yönetici, müdür, başkan, üye gibi ünvanlarla oynarlar.

Bir yandan da şirketlere faydası olur. Başarısız erkeklerdense başarılı kadınlar başa geçer. Erkekler kadın yöneticilerin altında daha rahat çalışır. Kadınlar da erkek yöneticilerin altında daha rahat çalışır. Çatışmalar azalır. İş verimi artar.

Kadın ve erkek yöneticiler bir arada farklı özellikleri ile daha uyumlu çalışırlar.

Zamanı olan ve isteyen herkes yazsın yine!

26 Ekim 2024 Cumartesi

GÜLÜMSE VE VİLLA

 




GÜLÜMSE

Raina Telgemeier

Desen Yayınları, 220 sayfa

Amerikalı çizerin kendi yaşamından yola çıkarak hazırladığı çizgi roman. Gülümse, yani ne yaşarsan yaşa, yine de gülümse!

Anna, 9 yaşlarında bir kız. Ailesi ile yaşıyor ve ortaokula gidiyor. O yaşa özgü tipik dertleri var. Görünüşü, insanların onu beğenmesi, dersler, ödevler, uzun geçen yazlar, arkadaşlık, anne babası, saçları, dişleri. Özellikle dişleri. O yönden çok şanssız ve ortaokul boyunca dişçiye gidiyor, ameliyat oluyor, tel takıyor.

Ailesi de iyi ve ilgili. Ama işte herkese kızılır ya, her şeyden utanılır. Hepimizin yaşadıkları. Aslında o dönem hepimizin biraz çirkin zamanları. Dişlerimizde maydanozlar, saçlarımızda günün tortusu, uzayınca hatta içinde silgi, bisküvit kırıntıları bile olur. Kankalarımızla bitmez konuşmalar yaparız.

Anna da tüm bunları yaşıyor. Ailesinden utanıyor bazen arkadaşlarından utanıyor. Kendini beğenmiyor, sürekli bir sorun çıkarma hali.

Sonunda lise zamanı geliyor ama yine aynı arkadaşları var okulda ve üstelik bir çocuktan da hoşlanıyor. Kimsenin anlamadığını sansa da elbette herkes biliyor.

Tatlı, komik kitap. Konu da çizgiler de kusursuz.

Not:4/4




VİLLA

Rachel Hawkins

Olimpos Yayınları, 272 sayfa

İtalya’da bir villada müzik ve edebiyat temalı bir dram. Yazar Hawkins, bu sürükleyici ve gizemli romanını geçmişteki 3 olaydan esinlenerek yazmış. Yazarlar, Shelley ve Lord Byron’ın bir şatoda geçirdikleri yaz, sinema ve guruluk temalı cinayetler olan Manson cinayetleri, Fleetwood Mac adlı pop rock grubu. Fleetwood Mac ile ilgili yazılan ikinci roman bu, bugünlerde. Daisy Jones and the Six adlı romanı ve dizisini de yakınlarda okuyup izlemiştik.

Roman iki tarih ile ilerliyor. 1974 ve günümüz. 1974’te birkaç ünlü müzisyen ve kız arkadaşları İtalya’daki Villa Rosato’ya geliyorlar. Müzik ve tatil için. Müzik çalışmaları yapıyorlar. Aralarında çatışmalar çıkıyor. Dram yaşanıyor. Aralarından biri o günleri romanlaştırıyor.

Günümüzde iki kız arkadaş aynı villaya geliyorlar. İkisi de yazar. Biri gizem yazıyor, diğeri kişisel gelişim. Gizem yazan yıllar önceki olayları incelemeye başlıyor. Villa’da bir günlük keşfediyor. O günleri anlatan bir roman yazmaya karar veriyor. Kişisel gelişim yazan da birlikte yazalım diyor. İkisi anlaşamıyor. Daha sonra ise hayatları 50 yıl önceki olaylara benzer şekilde değişiyor.

Güneşli, canlı İtalya atmosferinde insanlar birbirine baskı yapmaya başlıyor. Olaylar patlıyor şüphesiz.

İlgi ile okunan roman, farklı tarihlerdeki iki yazarın ağzından aktarılıyor.

Not:3/4

22 Ekim 2024 Salı

YAŞAMIN FAİZİ


 

Hayatımız kart kredi faiz oldu. Dolar Euro altın zamlar oldu. Artık herkes neredeyse sadece bunu konuşuyor.

Peki yaşamın da faizi var mı? Faiz varsa yaşamın da faizi olsun. Yani aslında faiz zaten hiç olmamalı. Aslında günah.

Yaşamda şanslı, başarılı olunca yaşama bunu faiziyle ödemeliyiz bir yandan da. Mutlu olarak ödeyebiliriz. Sonra da mutlu ederek insanları. Yardım ederek.

Ödeyemezsek kızar bize yaşam. Boşuna mı yaşattım seni der. Öde faizini. Geciktirme.

Hüzün, keder ise geri ödemesiz olmalı tabii ki. Çünkü bu krediler faizler insanların iyiliği için. Hüzün, kederin faizi istenmez.

Krediler, kartlar, faizler, altınlar ile geçmeyici mutluluk alamıyoruz. Kendimizi değerli hissedince, onaylanınca, tutunacak bir şeyler olduğunda keyifli, güçlü oluyoruz.

İyi hissedince birden hayatımızdaki her şey bize iyi geliyor. Güven gelir ve bu bize güç verir. Bir şeyi başaran hayatındaki diğer her şeyi de başarır.

Hayat işte böyle, şarkı söylemek lazım, böylece yaşam enerjisi gelir. Deriz ya liman değil gemi olalım. Orpheus gibi şarkı söylemezsek Nyx gibi karanlıktan çıkamayız.

21 Ekim 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 270


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Geçmişte insanlar geleneksel giysileri tercih ederlermiş, şimdi ise benzer giysiler giyiyoruz ve herkes birbirine benziyor. Bu bir olumsuz gelişme mi olumlu mu?"

Şimdi neredeyse aynı giyiniyoruz. Genelde, kot bot mont tişort crop top gibi. Aynı spor ayakkabılar, sweat shirtler, saçlar aynı, erkeklerde de aynı sakallar. Hijab giyim de öyle. Genç kızlar da yaşlı teyzeler de hep aynı. Renkli saçlılar biraz farklı görünebiliyorlar.

Burdan şu sonuç da çıkabiliyor. eskiler kültürlerine daha bağlıymışlar. Gün geçtikçe sıradan giyinip bir örnek oluyoruz. Olumlu bir durum gibi gözüküyor bu. Geleneksel giyinmek için uğraşmak gerekebilir. Günümüzün giysilerini almak da giymek de kolay. Ucuz da. Kim dikecek, almak varken. Hep duyarız, anneannelerimiz tersini düzünü çevirir giyermiş, yakaların, gömleklerin.

Hep duyarız ya bio çeşitlilik diye, giyimde çeşitlilik kalmadı. Hep aynı kotu konversi waikikiyi giyen bizler kültürümüzü nasıl bilebiliriz ki veya nasıl yaşatırız ki? Ancak özel günlerde veya bir Anadolu kültürü lokantasında tarihi giysiler içindeki garsonları görünce. Ya da konsept partilerde.

Bu durumda etniklik bile kalmayacak artık. Böyle giderse yerellik bile yasaklanır. Şu da var ki, böyle aynı giyinmek belki bize moral de veriyordur. Hangi kültürden hangi ülkeden olurlarsa olsunlar, insanlar hep aynı şeyleri giyince belki kendini yalnız hissetmiyordur.

Bir örnek giysiler Çin'de, Kore'de üretilir ve çok ucuzdur. Ekonomik olarak da faydalı yani. Flamenko etek veya kimono giymekten ucuz tabisi.

Zamanı olan ve isteyen yazsııın!

18 Ekim 2024 Cuma

YATAY ZEKA



Şu bizim sevgili yapay zeka hayatımızı kolaylaştırdıkça ülkemiz insanlarının yatay zekası artacak tabii ki. Zaten tembel olan ülkemiz insanı yapayı sayesinde iyice yatay olacak.

Kişi kişi tembel değiliz de ülkemizde tembel oluyoruz. Yoksa Avrupaya gidenler orada hiç de tembel olamıyorlar. Zekalarını dikey tutmak zorunda kalıyorlar. Taksi şoförleri, temizlikçiler, otel çalışanları oluyor çoğunlukla bizim Türkler.

Yapay zeka ile film çevirisi yapmak, kitap çevirisi yapmak kolay olduğu gibi faydalı da. Resim yapmak da, fotolarla oynamak da. Vesikalık da kolay. Kendimizle istediğimiz gibi oynayabiliriz yani.

AI Headshot Generator kullanışlı ve eğlenceli. Kendimizi hostes, CEO, aktris, yazar, voleybolcu gibi görebiliriz. Fotimizi koyup istediğimiz efektleri seçeriz. CV’miz için foto üretebiliriz.

Müzik yapmak, şarkı yapmak ise yine kolay ve keyifli. SUNO ile dilediğimiz enstrümanlarla, dilediğimiz sesi veya müzik türünü seçerek, istediğimiz şarkı sözleri ile metin yazdırarak veya biz yazarak enfes şarkılar üretebiliriz.

Diyelim şu şarkı sözlerini yazdık. Gecenin ortasında yağmuru izlemek daha güzel, şarkılar ise yağmuru hiç unutmaz. SUNO bunu hemen text haline getirir. Yani bu sözlere metin yazar. İstediğimiz her dilde. Müzik türünü de seçeriz. Örneğin, blues. İnsan sesi seçeriz, derin, boğuk bir kız sesi olsun. Hımm, mızıka olsun, gitar ve davul olsun deriz. Tamam işte.

Arkada müzik olsun, örneğin, bir de mikrofon alıp podcast yapmak da yatay zeka işi olur. Veya görüntülerle yutup videoları.

14 Ekim 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 269



Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir. Her Pazartesi yazıyoruz.

Haftanın konusu: "Zararlı olduğunu bile bile neden şekerli gazlı içeceklerden vazgeçemiyoruz?"

Gazoz, Fransızca gazlı su oluyor. Gas d'eau gibi bişey. Supangle de öle. Soup d'Anglese. İngiliz çorbası demişler Yani herkes şeker seviyor bu dümyada.

Meyveli soda, kola, meyve suları, enerji içecekleri, hepimiz bir şekilde tüketiyoruz. Bunlar olmazsa geriye ayran, su, sade soda filan kalıyor. Hiçbiri tatlı değil.

Şekerli içecekleri bulmak, içmek çok kolay, her yerde var. Reklam da çok. Bizi fena kandırsalar da içiyoruz işte. Pidecide bile yani kola mı ayran mı diye sorarlar.

Her yerde reklam var. Enerjik, başarılı, popüler olmak için bunları içmemiz gerekiyor gibi şartlanıyoruz, özellikle ergenler iyi şartlanıyor.

Belki şekerin zararı üzerine de bol reklam, bol billboard olmalı. Şekerli içecek şirketlerinin de zararlı içecekleri faydalıymış gibi göstermeleri belki hukuken yasaklanmalı.

Özellikle eğitim kurumlarında yasaklanmalı. Derslerde öğretilmeli. Uzun dönemde sağlıklı olmak için şeker kullanılmaması öğretilmeli.

Yani eğitim ve yasalarla azaltılabilir. Yoksa biz vazgeçemiyoruz.

İsteyen ve zamanı olanlar yazsın işteee!

10 Ekim 2024 Perşembe

BCP 24 EYLÜL RAPORU


BCP Eylül temalarımız spor, sonbahar, Paris, politik film ya da kitap, ölmeden önce okunması izlenmesi gereken kitaplar filmler idi.

BCP'ye katılıp yazmak isteyenler, temaya uygun okuyup izledikten veya çeşitli etkinliklere katıldıktan sonra (yani gezi, şov, seminer, her şey olabilir tabii) bloglarında örneğin BCP Ekim diye bir başlıkta yazabilirler. İsteyenler katılabilir. Genelde önceki ayın yazısını, yeni ayın ilk haftasında yazıyoruz.

Ekim ayı temalarımız ise; aşk, sevgi, anı, şiir, cadı, büyülü güçler.


Eylül ayında yazanlar:

Henüz yazmayanları yazdıklarında eklerim. Yazanlardan unuttuğum veya kaçırdığım varsa söyleyin eklerim.

MAKBULE ABALI-Sonbahar yazısı


YÜREĞİMİN İKLİMİ-Yeşil Yol adlı film


BONHEUR-Handsome Devil adlı film


DEEP-Ostwind adlı film serisi


TEFRİKA-Truva adlı film


BEZ CADILARI-My Liberation Notes adlı dizi


FIGHTING-Bizimle Başladı Bizimle Bitti adlı film


NURGÜL K.-Moon Lovers adlı dizi



Hepimize keyifli ve uzun soluklu bir etkinlik olsuuun!

5 Ekim 2024 Cumartesi

KÜLTÜR SAYFASI

 




212 PHOTOGRAPHY ISTANBUL

212 İstanbul Fotoğraf Festivali 28 Eylül ile 13 Ekim arası genelde Karaköy’de. Tophane-i Amire, Saint Benoit, Karaköy Rum Okulu, Akaretler 39 No., ayrıca Taksim, Kadıköy’de devam ediyor. Çeşitli sanat merkezlerinde, galerilerde görülebilir. Çağdaş, dünya çapında ünlü fotoğrafçılar sergi ve çalışmalar yapıyorlar. Sadece bir foto festivali değil. Resim, grafik, müzik, her şey var.

İlk gün Sebastiao Salgado geldi, bir süre durdu açılışta, eşi Leyla ile birlikte. Mutlu çift. Hiç ayrılmayan çift. Salgado, Portekiz şarkıları söyleyip dans ediyor, keyifli biri. Karaköy Rum Okulunda müzik fotoğrafçıları sergisinde bütün eski yeni müzisyenlerin fotoları bulunuyor. Bu festival de Contemporary İstanbul gibi öncü çalışmalardan. Sergilerin bazıları ücretsiz bazıları ücretli. Not:4/4





ELELE

Elele’de Eylül-Ekim sayısında Paris Olimpiyatları ve Türkiye, sonbahar, Damla Sönmez gibi konular dikkat çekiyor. Damla Sönmez, iyi tiyatro oyuncularımızdan. Şimdi çok yeni oyuncular da var. Ceren Kaçar gibi. Görkem Örskıran ile Aşalım Bunları oyunuyla öne çıktılar. Yeni oyuncularımız Netflix dizileri oyuncuları gibi, çok yetenekliler, doğallar. Yeniler, oyuncular, dansçılar şimdi Evgar’ın Afife’sinde kendilerini gösteriyorlar. Not:3/4






KİTAPLAR

SOBE ÖLDÜN

J.C.Lane

Bilgi Yayınevi, 450 sayfa

Gerilim romanı. Ebeler ve avlar. Sobelenirse avlar, ölecekler. Zenginlerin eğlencesi olan sobe oyununda, oyunu kuranlar rastgele avlar seçiyorlar. Ebeler ise büyük paralar ödeyerek oyuna katılıyorlar. Hakem de var. Oyun yeri şehir. Avlar kendileri istemeden av oluyorlar. Avların kolunda saat var. Kaybolamazlar yani. Kovalamacalı ölüm oyunu. Not:3/4


ANA KUZUSU

Kevin O’Brien

Martı Yayınları, 480 sayfa

Bir seri katil romanı. Bir seri katil uzun yıllar boyunca çok sayıda anneyi öldürür, çocuklarının gözleri önünde. Haliyle bir çocukluk travması vardır onda. Ormanlık bir tatil yöresinde bir avın peşine düşer. Ama bir de ona hayran bir katil daha ortaya çıkar ve ona ortak olmak ister. Gerçekten çok heyecanlı. Not:3/4


A.B.D. DİZİLERİ


NOBODY WANTS IT

2024 komedi dizisi. Başrollerde dizi yıldızları Kristin Bell ve Adam Brody.

Joanne, ablası ile bir podcast sunuyor. Güncel konular üzerine sohbetler. Noah ise bir haham. Sinagogda başrahip olacak, yani bir Rabbi. Bu birbirine hiç benzemeyen iki karakter aşk yaşıyorlar ve evlilik planı yapıyorlar. Ancak bir haham cemaat dışı bir kızla evlenemez. İki oyuncu haliyle çok iyiler ve dizi de çok eğlenceli. Not:3/4


CANAVARLAR

Monsters: Lyle and Eric Menendez

2024 gerçek suç dizisi. 1980’lerde gerçekleşen gerçek cinayetler. Sinema dünyası cinayeti. Lyle ve Eric Menendez kardeşler anne babalarını öldürüyorlar. Babaları otoriter bir sinema yapımcısı. Anneleri ise zayıf karakterli. Baba oğullarını taciz ediyor. Anneleri karışmıyor. Oğlanlar ikisini de öldürüyor. Dizide Kötü Ruh (Poltergeist) filmindeki kız oyuncu Dominique Dunne’ın öldürülüşü de konu ediliyor.

Dizi soluk soluğa izleniyor. Not:3/4


FİLMLER

GÖZYAŞI USTASI

Romantik dram, 2024, İtalya

Ünlü romanın film uyarlaması. Bir yetimhanede büyüyen bir kız ve bir erkek, bir süre sonra bir aileye evlatlık olarak verilirler. Yetimhanede şiddet görmüşlerdir. Aralarında da tuhaf bir ilişki vardır. Üzücü dram, neyse ki sonu fena bitmiyor. Filmde eksik çok. Kızın elleri neden sarılı, yetimhanede tam neler oldu, oğlan neden manyak gibi, sorular çok. Romanı daha iyidir herhalde. Not:3/4

4 Ekim 2024 Cuma

GLAZELİ TOFU KIZARTMASI

 



Malzemeler:

Bir paket tofu

Bir yemek kaşığı nişasta

Bir tatlı kaşığı pul biber

Göz kararı keten tohumu

Göz kararı susam

2 yemek kaşığı soya sosu

1 yemek kaşığı esmer şeker veya toz şeker

1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı (yoksa susam yağı veya zeytinyağı)

İstersen biraz sirke, ben koymadım, istersen salça, ben koymadım, istersen biraz su, ben koymadım, istersen biraz brokoli, ben koymadım

Bir çay kaşığı toz zencefil veya zerdeçal

İsteğe göre köri

2 diş rende sarımsak

1 çay kaşığı kekik

1 adet kapya biber



Yapılışı:

Tofuyu istediğin büyüklükte küp küp kes. Peçete ile suyunu süz, iyice. 15-20 dakika tofular süzülecek.

Sos için; tüm baharatlar ve soya sosu, hepsini karıştır, kapya biber istediğin boyutta kes, sosa karıştır.

Süzülen tofuları da bu karışımın içine at.

Sonra tofuları bu karışımın içinden tek tek alıp tavaya koy ve kızart. Her yönlerini kızart. Tofular birbirlerine yapışmasınlar.

Kızaran tofuları servis tabağına al.

Aynı tavada sosun geri kalanını, sebzeleri sotele ve sonra da tofuların üzerine dök.

Glazeli sözcüğü de sosundan dolayı biraz parlak duruyor, ordan geliyor. Bu yemek, Asya usulü vegan yemeklerden.

Not: Daha önce Green Curry yemeğini yapmıştım, bir Tayland yemeği (bloğumda mutfak başlığında, Ekim 23). O sulu yemekti. Köri, reyhan, yeşil bir yemekti. O da güzeldi. Bu ise kızartması, bu da güzel.




28 Eylül 2024 Cumartesi

BLOGLARI CANLANDIRMA PROJESİ 9



Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimizin Eylül ayı temaları spor, sonbahar, Paris, politik film ya da kitap, ölmeden önce okunması, izlenmesi gereken kitaplar, filmler idi.

BCP Ekim ayı temalarını da bugünlerde seçeriz.

Eylül ayı için spor temasını seçtim. Atlı sporları. Daha önce Kanada yapımı at, çiftlik dizisi Heartland'i izleyip çok sevmiştim. O dizide atlara fısıldayan bir kız vardı. Bir de yine at, çiftlik dizisi Yellowstone var, Amerikan dizisi.

Bu kez de yine atlarla ilgili bir film seçtim. Diğer dizilerden çok daha masum, çocuksu bir film Ostwind. Pazar sabahı kahvaltısı yaparken izlenecek minnoş filmlerden. Bir kız ile bir atın arkadaşlığı.



OSTWIND

Alman at ve çiftlik filmi. At sporları ile ilgili. At yarışı, engel atlama, atlı jimnastik, akrobasi gibi at sporları ve eğiticileri ile ilgili film çok sevilince filmin devam filmleri de çekiliyor. Şimdilik beş adet film oldu. Devamı da gelecek. Bütün filmlerde aynı oyuncular bulunuyor.

İlk Ostwind filmi 2013 yılında çekiliyor, beşinci film de 2021 yılında. Ostwind, Doğu Rüzgarı anlamına geliyor. Filmlerde, Kasırga ve Fırtına sözcükleri kullanılıyor. Filmlerde Mika adlı bir kız ile Ostwind adında bir atın arkadaşlığı anlatılıyor.

Mika, ufak bir kız. Okulda yaramazlık yapınca anneannesinin yanına, çiftliğe gönderiliyor. Anneanne yıllardır aileye ait çiftlikte at yetiştiriyor. Çiftlikte Ostwind adlı çok iyi bir at var. Uyumsuz davranıyor. Mika ise atlardan anlamıyor. Ancak Mika bir süre sonra Ostwind ile iyi anlaşmaya başlıyor. Mika’da az bulunan bir yetenek var. Atlara fısıldama yeteneği. Ostwind ile ruhları birbirine bağlı. Bir süre geçince ikisi at yarışlarına hazırlanıyor. Ostwind’e Kasırga deniliyor.

İkinci filmde çiftliğe bir beyaz at geliyor. Ostwind ile iyi anlaşıyorlar. Ostwind’in bir oğlu oluyor. Fırtına. Üçüncü filmde Mika, İspanya’ya gidiyor, Kasırga ile birlikte. Kasırga’nın ailesini ve geçmişini bulmak için. Dördüncü filmde çiftlikte ekonomik zorluklar başlar. Çiftliğe Ari adlı bir minik kız daha gelir. Mika, Ostwind’in sakin karakteri iken Ari ise Ostwind’in heyecanlı karakteri idir. Ari de Fırtına ile iyi anlaşır. Bölgeye bir sirk gelince Ari içindeki at ile akrobasi eğilimini keşfeder.

Ostwind, tatlı, şirin, masum, iyilik dolu, insancıl, at sevgisi dolu, duygulu bir aile, arkadaşlık filmi. Not:4/4

26 Eylül 2024 Perşembe

YAPAY ZEKA DENETİMİ

 



Yapay zeka ile her şey mümkün. Fotolar, resimler, müzikler, grafikler. Çeviri konusu ile inanılmaz. Google Lens ile kısa çevirileri yapabiliyorduk. Chatgpt ve DeepL ile bütün bir kitabı veya bir filmin altyazısını çevirebiliyoruz. Altyazı, DeepL ile daha kolay. Ücretsiz 3 dosya çevirebiliyoruz bir ayda. Chatgpt ile de bir kitabı sayfa sayfa yüklemek gerekebiliyor.

Yapay Zeka ile çeviri yapınca yeni konular gündeme geldi. Ödev yapınca öğretmenler artık kontrol edebiliyor. Kelimeleri kontrol ederek bir ödevin yapay zeka ile yapıldığı anlaşılabiliyor. Kitap ve film çevirilerinde ise yapay zeka çevirilerini kontrol etmek gerekiyor. Her zaman yüzde yüz doğru olmayabiliyor. Yapay zeka her zaman her şeyi bilmeyebiliyor. Bilemediği zaman yapay zeka yeni bilgiler üretiyor, kendi kendine.

Bir iki yıl önce daha az deneyimi vardı yapay zekanın. Yanlış cevap verebiliyordu veya olmayan bilgiyi üretiyordu. Bu üretim halen devam ediyor. Bu durum da ortaya yeni iş kolları çıkardı. Yapay Zeka çeviri redaksiyonu gibi. Çeviri düzeltmesi yapılırdı zaten. Şimdi yapay zeka çevirisi de düzeltiliyor. Çok iyi çevirse de hata yapabiliyor bunlar.

Yapay zekaya bir şey sorduğunuz zaman cevabı bilemiyorsa elindeki verilerle yeni cevaplar bulabiliyor. Olmayan bilgi veriyor bize. Diyelim, hukukçusunuz. Bir dava var elinizde. O davaya benzer örnek davaları bulmak istiyorsunuz. Şöyle sordunuz örneğin. “2015 Simon Young davasının 2017 Lars Möhler davası ile benzerlikleri nelerdir?” Yapay Zeka, Lars Möhler davasını duymamış olsun. Kendisi bilgi uydurabiliyor. Siz de o özellikleri alıp davanıza uyguluyorsunuz. Tabii tamamen yanlış yönlendirme oluyor. A.B.D.’de bu nedenle bazı davalarda bu şekilde yakalanan avukatların işlerine son verildi. İki sakıncası var. İlki, yanlış bilgi. İkincisi de, bu yanlış bilgi de yapay zeka verisi oluyor ve biz de bunu doğru sanıyoruz.

F.B.I. bünyesinde bunun için de artık detektifler var. Yapay zeka uydurukçu olabiliyor. Ve bunu anlamak da zor. Telefonlar, robot süpürgeler, teknolojik bütün aletlerle biz zaten izleniyoruz, bir de üstüne bu çıktı. Ya yapay zeka da hata yaparsa? Çevirimizi, ödevimizi, makalemizi yanlış yazarsa ve biz de bilmezsek yanlış olduğunu!

20 Eylül 2024 Cuma

MİNİ DİZİ SEÇKİSİ 8

 




İRLANDA

DEAD STILL

2020 yılı dönem ve gizem dizisi. 1900 öncesi İngiltere. Ölülerin gömülmeden önce fotoğraflarını çeken bir fotoğrafçının fotoğraflarından ilham alan bir adam öldürmeye başlar. Ölü fotoğrafçısı da bir polis gibi çalışır. İçinde mizah olan dramlardan. Keyifli dizi. Not:3/4


SIRBİSTAN

KLIJUN

2021 yılı polisiye dizisi. Sırbistan’ın küçük Subotica şehri ve Belgrad’da geçen dizide genç bir kadın detektif büyük şehirden küçük şehire nakil oluyor. Özel yaşamından dolayı ve çocukluğundan dolayı biraz sorunlu bir yaşamı var bu detektifin. Çocukluk travmaları ile baş etmeye çabalarken bir yandan da vakalar almaya başlar. Bir intihar vakasının peşine düşer. Kuzey ve Balkan tarzı polisiye sevenlere. İlgiyle izleniyor. Not:3/4


A.B.D.

MODERN FAMILY

Bir Amerikan komedi klasiği. Başrollerde Evli ve Çocuklu dizisinin Bundy’si Ed O’Neill ve Kolombiyalı model Sofia Vergara. Dizide, birbiri ile akraba olan birkaç ailenin gündelik yaşamları işleniyor. Hepsi birbirinden renkli insanlar ve hayatları, dramları komik. Bağımlılık yapan dizilerden. Not:4/4


TÜRKİYE

HUDUTSUZ SEVDA

Yakında ikinci sezonu başlayacak olan aşk, dram, aile dizisi. Başrollerde Miray Daner (Demirkubuz’un Hayat filminde de başrolde), Deniz Can Aktaş, Burak Sevinç.

Halil İbrahim, köyde babası gözünün önünde öldürülünce İstanbul’a gönderilir. Büyüyünce köyüne döner. Babasını öldüren ailenin kızı Zeynep de onun ilkokul arkadaşıdır. İkisi karşılaşırlar. Önce arkadaş sonra aşık olurlar. Halil İbrahim babasının intikamını almak ister. Zeynep de kanlı ailesinden memnun değildir. İkisi birleşir Zeynep’in ailesine karşı.

Karadeniz köylerinde, doğada, güzel evlerde geçen dizi oldukça heyecanlı. Not:3/4


PRENS

Yeni nesil komedi dizilerinden. Gibi tarzında. Tarihi komedi. Bongomia adında bir ülke, Balkanlarda. Bu ülkenin prensi ise işe yaramaz biri. Beceriksiz olmasına rağmen sürekli ortalığı karıştırır. Sözlere dayalı komedilerden. Yazan ve başrolde Giray Altınok. Absürd komedi sevenlere. Not:3/4


AVUSTRALYA

FAKE

2024 dram dizisi. Son yıllarda benzerlerini izlediğimiz dizi oldukça heyecanlı. Orta yaşlı bir kadın internet yoluyla bir adamla tanışır. Yakışıklı adam kendini zengin gibi gösterir. Kadın ona aşık olur. Ancak adam sık sık ortadan kaybolur. Kadın ise ona çok güvenir. Hayatları drama sürüklenir. Başrollerde Asher Keddie ve David Wenham çok iyiler. İlgi ile izleniyor. Not:3/4

18 Eylül 2024 Çarşamba

HER SONBAHAR GELİŞİNDE


 

Bir keresinde anneannemin salça yaptığını hatırlıyorum. Saatlerce büyük bir kazanın içinde domates kaynatmıştı. İçine başka bir şey koymuş muydu bilmiyorum. Sonra iyice koyulaşan domatesi geniş bir tepsiye yayıp güneşin altına koymuştu.

Anneannem hamarat bir insan. Ondan öğrendiğim ama yapmayı beceremediğim birçok şey var. Mesela turşu. Sadece bir kere onun gibi yapmayı başarabildim, diğer denemelerim ya turşu bidonunun fışkırarak patlaması ya da biberlerin ve salatalıkların erimesiyle sonuçlandı. Mesela yoğurt yapmak. 5 seferden birinde anneannem gibi yapabiliyorum ama diğerleri sütün puding gibi bir şeye dönüşerek yoğurttan başka bir şey olmasıyla sonuçlanıyor, ortaya çıkan şeyin yenilip yenilemeyeceğini bilmiyorum. Herhalde mayasıyla alakalı bir sorun.

Geçen gün bir arkadaşım köyden sana süt getireyim dedi. 5 saatlik bir yol. Dedim ki uğraşma, sıcakta bozulur. Yine de getirdi ve beş kilo sütü içemeyeceğim için çok zekice bir karar alıp yoğurt yapayım dedim. Ama tahmin edin ne yoktu? Tabii ki maya. Evde maya olarak kullanabileceğim tek şey sade kefirdi. Sütü kaynattım. Ilımasını bekledim. Sonra içine kefiri karıştırdım. Biraz da bir yerlerden duyduğum için nohut attım içine. Bilin bakalım ne oldu? Kefirdeki bakteriler yoğurttakinden farklıymış, ortaya çıkan şey yoğurt olmadı kefir de olamadı çok tarif edilemez puding gibi ve sünen bir şey oldu. Yüzüne bakmaya korktuğum için dünden beri dolapta hala. Uzaktan bakınca yoğurda da benziyor hınzır şey. Mayası dışında her şeyi usulünce yaptım. Örneğin sulanmaması için kapak kapatmadım. Teorime göre kefir yerine içine tükürsem daha iyi yoğurt olurdu. Anneannem zeki kadın, her seferinde önceki yoğurttan saklar, ben bunu bir türlü hatırlayamadığım için sorun burada olabilir.

Şimdi kış gelirken ve domates vakti geçmek üzereyken elbette müthiş hünerlerimi salça yapmak için kullanmıycam. Zaten bunun için yeterli alanım da yok. Mecburen domates sosu yapmalıyım. 2 sene önce bunu öyle kafama takmıştım ve o kadar çok domates sosu yapmıştım ki domatesleri bitirmek 2 seneyi buldu. En azından bunda başarılı oldum diye düşünerek şimdi yine domates sosu yapıcam. Geçen seferki tecrübelerimden öğrendiğim bir şey var, domates sosunu sadece domatesten yapmamalısınız tatsız tuzsuz bir şey oluyor öyle. Bu sefer içine tuz atmayı, biraz yağ koymayı ve biraz da sarımsak koymayı unutmamalıyım. Anneannem görseydi gülmekten katılıp kalırdı.

Domatesi kaynatırken bir yandan da telefonda arkadaşımla konuşuyorum. Kardeşinin bilgisayarına virüs girmiş. Söylediklerine göre 10 çeşit virüs varmış. Arkadaşımın bilgisayarla pek arası yoktur. Kardeş ise sadece ödevden ödeve bilgisayarı kullanır. Telefondan tarif ederek virüs programı indirmelerini sağladım. Sonra tarama yapmalarını istedim. Programın virüsleri gördüğünü ama silemediğini ve ücret istediğini söyledi. Ücretsiz program önerdiğimden emindim oysa ki. Sonra birkaç program daha bulup söyledim ve indirmelerini istedim. Çalıştırırken de beni aramalarını, bensiz işlem yapmamalarını söyledim. Adım adım gidecektik. İki program daha denedik virüslerin silinmediğini söyledi. Tam olarak ne çeşit virüs olduklarını anlayamamıştım, onlar da bana sadece programın hâlâ on çeşit sorun tespit ettiğini, virüslerin hâlâ durduğunu söylüyordu.

Öyleydi böyleydi diye uğraşırken en sonunda anladım ki programlar en başından beri sadece tarayıcıya şifrelerinizi kaydetmeyin, kameranızın kapalı olduğuna emin olun, paralı sürüme geçin, size kraliçelere layık güvenlik sağlamaya devam edelim diye sadece öneriler veriyormuş. Olmayan virüsü aramışız. Aklımı çıldıracaktım. Bu arada benim domatesler ocağı batırdı tabii ama neyse ki yine iki yıllık stoğu hazırladım.

12 Eylül 2024 Perşembe

BCP 24 AĞUSTOS RAPORU


Blogları Canlandırma Projesi Ağustos ayı temaları şunlardı: Yapay Zeka/Hayvan Hakları/Eğitim/Romantizm/Hukuk/Tıp/Webtoon.

BCP Eylül temalarımız ise spor, sonbahar, Paris (sevgili Fighting önerileri), politik film ya da kitap, ölmeden önce okunması izlenmesi gereken kitaplar filmler (sevgili Yüreğimin İklimi önerileri).

BCP'ye katılıp yazmak isteyenler, temaya uygun okuyup izledikten veya çeşitli etkinliklere katıldıktan sonra (yani gezi, şov, seminer, her şey olabilir tabii) bloglarında örneğin BCP Eylül diye bir başlıkta yazabilirler. İsteyenler katılabilir.


Ağustos ayında katılıp yazanlar:

BONHEUR: Film ve Webtoon

https://murekkeplehayaller.blogspot.com/2024/08/bcp-agustos-yapay-zeka-hayvan-haklar.html

BEZ CADILARI: The Spirealm adlı Kore dizisi

https://bez-cadilari.blogspot.com/2024/08/the-spirealm-konusu-oyuncular-yorumu.html

NURGÜL K.-Lovely Runner adlı Kore dizisi

https://kitapseninarkadasin.blogspot.com/2024/08/kore-dizileri-lovely-runner-bcp-agustos.html

YÜREĞİMİN İKLİMİ-Filmler

https://yuregiminiklimi.blogspot.com/2024/08/bcp-blogger-canlandirma-projesi.html

HÜMEYRA ÖZKAN-İslam Tıp Alimleri

https://hmeyraoz38.blogspot.com/2024/08/bcp-bloglar-canlandrma-projesi-agustos.html

MY REAL-Kore Dizileri

https://myreal03.blogspot.com/2024/09/bloglari-canlandirma-projesi-8.html

DEEP-Kore dizileri

https://sadevederin.blogspot.com/2024/08/bloglari-canlandirma-projesi-8.html

MAKBULE ABALI-Romantizm üzerine bir yazı

https://ucunkuslar.blogspot.com/2013/11/iyi-gunde-kotu-gunde.html

FIGHTING-Webtoonlar ve Manhwalar

https://fightiingg.blogspot.com/2024/09/korenin-cizgi-romanlar-ii-webtoon.html

OKURIX-Kung Fu Panda 4 adlı anime film

https://okurixx.blogspot.com/2024/09/bcp-agustos-kung-fu-panda-4-animasyon.html

TEFRİKA-Psycho-Pass adlı anime dizi

https://svdozb.blogspot.com/2024/09/psycho-pass-anime-tantm-ve-yorumu-i-bcp.html

Yazanlar olursa veya gözden kaçırdıklarım olursa eklerim.

6 Eylül 2024 Cuma

YENİ FİLMLER





Bu yaz sinemalarda oynayan/oynamakta olan vizyon filmleri. Netteki sitelerde veya çeşitli medya kanallarında izlenebiliyor. Demirkubuz’un Hayat’ı ise henüz nete veya televizyona düşmedi ancak vizyona girdi. Hayat, Oskar’a aday olunca Nuri Bilge Ceylan travma geçirmiş olabilir. Araları hiç iyi değil çünkü.


TWISTERS

Kasırgalar

The Mandalorian’dan tanıdığımız Kore asıllı Amerikalı yönetmen Lee Isaac Chung’un 2024 filmi Kasırgalar bol aksiyonlu, heyecanlı bir felaket filmi. A.B.D.’nin ünlü kasırgaları, hortumları filmin konusu.

Başrollerde Daisy Edgar-Jones ve Glen Powell. Jones’u son zamanlarda çok filmde ve dizide izledik. Normal People, Fresh, War of the Worlds, Where the Crawdads Sing. Oynadığı kötü film yok şimdilik. Glen Powell da öyle. Anyone But You, Top Gun:Maverick, en yeni filmleri.

Bir tornado uzmanı Oklahoma’da kasırgaları izlemeye çağırılır. Yanına iyi bir teknik ekip verirler. Basın ve halk da yakından ilgilidir. Ekip canları pahasına kasırgaların etkisini azaltmaya çalışır.

Türü sevenler için izlemeye doyum olmayanlardan. Not:3/4


ALIEN:ROMULUS

Evil Dead, Don’t Breathe filmlerinden tanıdığımız Fede Alvarez bu kez bir bilimkurgu/korku serisinin devamını çekti. 2024 yapımı ünlü Yaratık’ın yeni bölümü. Oyuncular az tanınanlar arasından seçilmiş.

Filmde yaratıklar ve aksiyon,korku bölümleri oldukça iyi. Yeni ortaya çıkan yaratıklar da var. Film uzay gemilerinde ve karanlıkta geçiyor. Alien serisini sevenler bu filmi de severler.

Uzaya çıkan araştırma gemisine uzayda terk edilmiş bir uzay gemisinden yaratıklar gelir. Dünyaya dönmeden bu yaratıklardan kurtulmak gerekir. Dünya da zaten artık bugünkü gibi değildir. Dünya da artık karanlıktır. Not:3/4


THE CROW

Snow White and the Huntsman ile bildiğimiz yönetmen Rupert Sanders’ten bu kez bir fantastik bir aşk filmi. Başrolde It, Barbarian ile tanıdığımız İsveçli Bill Skarsgard. Film, 2024 yapımı ve kanlı bir romans.

Genç bir oğlan ile genç bir kız birbirlerini severler. İkisi de öldürülür. Oğlan öbür dünyaya gitmeden önce bir pazarlık yapar. Dünyaya dönecek, intikam alacaktır, sevdiği kız hayata dönecek ama kendisi dönemeyecektir. Bir karga eşliğinde dünyaya döner.

Karanlık, sert, estetik. Türü sevenler için. Not:3/4


IT ENDS WITH US

Bizimle Başladı Bizimle Bitti

2024 romantik dram filmi. Yönetmen Justin Baldoni aynı zamanda başrolde filmde. Karşısında ise Gossip Girl’ün Serena’sı Blake Lively. Lively, yıllar sonra da güzel.

Orta yaşlı Lily Bloom bir çiçekçidir. Adı da uygun. Yani, zambaklar açıyor. Lily, doğduğu şehre döner. Bir doktor ile tanışır, ilişkileri olur. Ancak, şehirde ergenlik sevgilisi de karşısına çıkar. Doktor ile evlenir, eski sevgilisi ile de arkadaş olur. Ancak, ilişkiler her zaman umduğumuz gibi bitmez. Estetik, zarif film. Not:3/4

4 Eylül 2024 Çarşamba

TATLI RÜYALAR

 


Tepsinin yarısını yerim dedi adam. Dediler, tepsi 8 kilo, yiyemezsin. Su getirin dedi. Baklavaları teker teker yedi, her bir dilimde su içti, 4 kilo yedi yani. Biz de kazandibi yerken izledik. Tatlı bir rüyaydı. Neyse ki rüyada kilo alınmaz.

……………………

Somunları tutmak için ne alayım diye sordu kadın. Tornavida mı, pense mi, İngiliz anahtarı mı?

Somun anahtarı, dedim. Vidanın ölçüsüne göre.

Bauhaus Hırdavat bölümündeyim bu kez de rüyamda. Vidalar filan. Boya bölümü var, banyo bölümü var ama hırdavat daha ilginç. O yüzden burada çalışmak istedim, rüyamda tabii.

Korku filmi gibi. Hani korkularda adamın yüzüne çivi atarlar ya matkap gibi bir aletle. Kapı kolları, halat, ip, zincir. Tam seri katil aletleri. Sayım olunca vidaları sayıyorum.

Kural şu. Hiçbir müşteriyle göz göze gelmeyeceksin. Gelirsen, mağazanın öbür ucundan koşarak gelip soru soruyorlar. Kapı kolu seçer misin?

Banyo bölümünden bir kadın geldi, klozet alacakmış. Banyo bölümüne gitseniz ya teyzeciğim dedim. Ben gidemem dedi. Utanıyormuş klozet hakkında konuşmaktan. Beni gönderdi.

………………

Gece aya bakıyordum. Avuçlarımı aya doğru uzattım. Avuçlarımın arasına aldım. Ellerimi sürttüm aya. Ayın ışığını topladım. Sonra o ışıkla yüzümü yıkadım. Artık ışığım hiç bitmez diye gülümsedim. Mistik bir hareket yapmış gibi oldum bu rüyamda.

30 Ağustos 2024 Cuma

KİTAPLAR 3

 



MONA’NIN GÖZLERİ

Thomas Schlesser

Timaş Yayınları, 400 sayfa

Roman haline getirilmiş bir resim kitabı gibi. Ünlü bir resim heykel kitabı olan Gombrich’in Sanatın Öyküsü adlı değerli resim kitabındaki gibi resimler tek tek anlatılıyor. Resimlerin ne anlattıkları, ne zaman ve nasıl üretildikleri, gündelik yaşamda neye karşılık geldikleri hoş bir dille sunuluyor biz okurlara.

Bir kurgu ile bağlanmış hepsi birbirine. Mona ufak bir kız. Ailesi ile yaşıyor. Görme zorluğu başlıyor onda. Doktora ve psikoloğa gidiyor. Dedesi ile arası iyi. Dedesi, bir gün hiç göremezse diye onu müzelere götürüyor ve tabloları inceliyorlar. Kör olursa zihninde güzellikler kalsın diye.

Resme meraklılar için çok keyifli bir roman. Yazan da sanat tarihçisi. Not:4/4


ÜÇ SAHTEKAR

Arthur Machen

İthaki Yayınları, 165 sayfa

H.P.Lovecraft, R.L.Stevenson tarzında romanları sevenlere.

Gizem, gerilim, korku, bilimkurgu, gotik türünde romanları yani. Bu romanda da bir altın sikke peşinde koşuluyor. Kötülükler, karanlıklar, şeytani düşünceler arasında birkaç kişinin ellerinde yer değiştiriyor bu değerli Tiberius parası.

1800’lü yılların sonları İngiltere. Romanlardan, dizilerden dolayı iyi bildiğimiz atmosfer. İngiltere’nin karanlık, kötü zamanları. Cahil dönemleri. Not:3/4

24 Ağustos 2024 Cumartesi

BLOGLARI CANLANDIRMA PROJESİ 8


Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimizin Ağustos temaları yapay zeka hayvan hakları eğitim romantizm hukuk tıp webtoon idi.

Bu temalar arasında en tatlı en minnoş olanını seçtim, romantizm ve üç tane birbirinden iyi ve şekerlik Güney Kore dizisi izledim.


ROMANCE IN THE HOUSE

2024 yazı aile dramı dizisi. Başrollerde, Son Na Eun, Ji Jin Hee, Kim Ji Soo, Choi Min Ho.

Bir anne, kızı, oğlu bir apartmanda yaşarlar. Apartmanın adı Aile Apartmanıdır. Oğlan sempatik ama tembel, anne markette çalışır, kız ise iyi bir işte çalışıp evi geçindirir.

Bir gün apartmanda bir daire yanar, evde yaşayan da ölür. Sonra biri apartmanı satın alır. Alan da kadının eski kocasıdır. Adam çok başarısız olduğu için kadın onu yıllar önce evden atmıştır.

Adam eşini ve ailesini yeniden kazanmak ister. Kız ise babasına karşı koyar. İlgiyle izlenen aile ve aşk dramı. Not:3/4


LOVE NEXT DOOR

2024 yazı romantik komedi dizisi. Başrollerde Jung So Min, Jung Hae In.

İşinde başarılı bir genç kız, işini bırakıp doğduğu şehre döner. Şehirde miniklik arkadaşı oğlan ile karşılaşır. Anneleri arkadaştır, onlar da birlikte büyümüştür. İkisi de birbirlerinin çocukluk hallerini bildikleri için komik durumlara düşerler, birbirlerini de utandırırlar ama çocukken birbirlerini çok sevmişlerdir.

Güney Korelilerin en iyi bildiği tür romantik komedi ve bu diziyi izlemeye doyum olmuyor. Not:4/4


SERENDIPITY’S EMBRACE

2024 yazı romantik komedi dizisi. Başrollerde Kim So Hyun ve Chae Jong Hyeop.

Genç bir kız lise yıllarında bir aşk yaşayıp aşk acısı çektikten yıllar sonra lise yıllarındaki başka bir erkek arkadaşı ile karşılaşır. Oğlan o yıllarda kıza aşıktır. Bu ikilinin karşılaşması yeni bir aşk doğurur.

Şeker gibi yazlık aşk ve komedi dizisi. Not:3/4

22 Ağustos 2024 Perşembe

KUZEY EDEBİYATI

 


MALMA İSTASYONU

Alex Schulman

Timaş, 250 sayfa

Timaş Yayınları son yıllarda kaliteli edebiyat eserlerini yayınlıyor. Alex Schulman, İsveçli yazar, senarist, radyo TV programcısı. Kişisel yaşamındaki travmalardan yola çıkarak romanlar yazıyor.

Malma İstasyonu, romandaki travmalar ve dramatik yapısı ile Vigdis Hjorth’un Miras adlı gerçek travma romanını anımsatıyor.

Roman Malma İstasyonuna doğru giden trenlerde geçiyor. Üç ayrı tren yolculuğu ancak üçü de birbirine bağlı. Üç ayrı zamanda yapılan üç ayrı yolculukta bir ailenin birkaç kuşaktaki üyeleri Malma’ya doğru gidiyor. Bir sırrı anlamak ve çözmek için.

Bir kadın ve bir erkek, bir baba ile kızı, bir genç kadın. Birkaç kuşaklık sırlar. Bir fotoğraf. Travmalar kuşaktan kuşağa geçer mi? Genlerimizden kaçabilir miyiz?

Kuzey edebiyatından gerçekten de unutulmaz bir edebiyat örneği. Not:4/4



INGEBORG’UN TOLLAK’I

Tore Renberg

Timaş, 200 sayfa.

Norveç Edebiyatından Tarjei Vesaas tarzı bir soğuk, kar, orman romanı.

Tollak, bir dağ köyünde yaşlı bir keresteci, odun kesiyor, satıyor. Ancak, çağın gerisinde kalmış bir insan. Sanki halen önceki yüzyıldaymış gibi yaşıyor. Huysuz, yalnız, yalıtılmış bir hayat sürüyor.

Çok sevdiği karısı Ingeborg yıllardır kayıp. Oğlu ve kızı da Tollak’tan kaçıp şehre yerleşmişler. Tollak, sürekli olarak Ingeborg’u özlüyor ve zihninde onunla konuşuyor. Tollak bir süredir, yörede yaşayan Oddo adlı, zeka geriliği olan bir oğlana göz kulak oluyor.

Bir gün, oğlu ve kızını yanına çağırıyor. İkisi de hiç istemeden babalarının yanına geliyor. Tollak onlara aile sırlarını anlatıyor. O kar buzda yakıcı sırlar.

Diliyle, kurgusuyla unutulmaz bir aile dramı romanı. Not:4/4

17 Ağustos 2024 Cumartesi

MİNİ DİZİ SEÇKİSİ 7

 




AVUSTRALYA


THE TWELVE

2022 yılı hukuk temalı mini dizi. Başrolde Sam Neill.

Bir davanın jürisi olmaları için 12 kişi mahkemeye çağırılır. Uzun süren davada karar vermeleri de zordur bu dava sürecinde kendi özel yaşamlarını sürdürmeleri de.

Sürükleyici mahkeme dizilerini sevenlere. Not:3/4


FISK

2021 yılı komedi dizisi.

İş ve özel yaşamında sıkıntı yaşayan avukat Helen küçük bir yerleşim merkezinde küçük bir hukuk firmasında çalışmaya başlar. Sıradan insanların minik sorunları ile uğraşır. İş arkadaşları da ona hayatı zorlaştırırlar. Not:3/4


HIGH COUNTRY

2024 yılı polisiye dizisi.

Bir kadın detektif, ormanlık, dağlık bir arazideki kasabaya atanır. Kasabada cinayetler işlenmektedir. Kasaba halkı da ilginçtir. Cinayetler aslında çok eski yıllarda başlamıştır. Gizemli ölümler ve sırları olan halk detektifin işini zorlaştırır. Not:3/4


KANADA


SOMETHING UNDONE

2023 yılı gizem dizisi. Başrolde çok sayıda filmini, dizisini izlediğimiz Billy Campbell.

Podcast sunucuları gerçek suç hikayelerini sevmekte ve anlatmaktadırlar. Kasaba ile ilgili geçmişteki bir cinayeti de anlatırlar. 40 yıl önceki bu olayın gündeme gelmesi ortalığı hareketlendirir.

Gizem dizilerinde alışık olduğumuz karanlıklar, gölgeler, tanımlanamayan olaylar ve motivasyonlar, doğaüstü durumlar, psişik, psikolojik olaylar, büyüler, tarikatlar gibi fenomenler bu dizide de bulunmakta. Türü sevenlere. Not:3/4


TIN STAR

2017-2020 suç, polisiye dizisi. Başrolde Tim Roth her zamanki gibi harika.

Bir İngiliz polisi Kanada’nın dağlık bölgesine atanır, ailesi ile gider. Bölgede suç yaygındır, bölgenin zenginleri suça karışmıştır. Ancak polisin kendi de ailesi de çok masum değildir. Polisin yöntemleri çok serttir. Adam, bir yandan suçu önlerken diğer yandan da ailesini korumaya çalışır.

Çok heyecanlı, çok sürükleyici dizi. Not:4/4


CARDINAL

2017-2020 yılları polisiye dizisi. Başrolde tanınmış ve başarılı aktör Billy Campbell. Dizi bol ödüllü.

Cardinal, usta polis ama tüm iyiler gibi asi, kendi kurallarını yürüten biri. Polis geçmişi de aile geçmişi de uyumsuzlukla dolu. Kontrol edilemeyenlerden.

Genç bir kızın öldürülmesini incelemeye başlayınca hayatı iyice zorlaşır. Vahşilikle savaşması için kendisi de sert olmalıdır.

Klasik polisiye dizilerini sevenler kaçırmasın. Not:4/4

15 Ağustos 2024 Perşembe

BCP 24 TEMMUZ RAPORU


Blogları Canlandırma Projesinde Temmuz ayı temaları psikoloji, yaz, yolculuk idi.

Ağustos ayı temalarımız ise bol oldu: Yapay Zeka Hayvan Hakları Eğitim Romantizm Hukuk Tıp Webtoon. İstediğinizi veya istediklerinizi seçin yani.

BCP'ye katılıp yazmak isteyenler, temaya uygun okuyup izledikten veya çeşitli etkiniklere katıldıktan sonra (yani gezi, şov, seminer, her şey olabilir tabii) bloglarında örneğin BCP Ağustos diye bir başlıkta yazabilirler. İsteyenler katılabilir. Belirgin bir demirbaş grubumuz var ama her ay yeni katılımlar da olabiliyor tabii ki.

Sevgili Yüreğimin İklimi de temalar önermişti. Onları da Eylüle alırız. Politik film ya da kitap, ölmeden önce okunması izlenmesi gereken filmler kitaplar.

Temmuz ayında yazanlar:

HÜMEYRA ÖZKAN: Yaz mevsimi ve Bodrum.

https://hmeyraoz38.blogspot.com/2024/07/bcp-bloglar-canlandrma-projesi-temmuz.html

NURGÜL K.-Pembe Fili Düşünme adlı kitap

https://kitapseninarkadasin.blogspot.com/2024/07/zeynep-selvili-pembe-fili-dusunme-bcp.html

YÜREĞİMİN İKLİMİ-Kitap ve filmler

https://yuregiminiklimi.blogspot.com/2024/07/bcp-blogger-canlandirma-projesi-temmuz.html

BONHEUR-Ru adlı yerli dizi

https://murekkeplehayaller.blogspot.com/2024/07/bcp-temmuz-psikoloji-yolculuk-yaz.html

FIGHTING-Yaz aylarında okunacak kitaplar

https://fightiingg.blogspot.com/2024/08/yaz-aylarnda-okunacak-kitaplarbloglar.html

TEFRİKA-Küçük Kara Balık adlı kitap

https://svdozb.blogspot.com/2024/08/samed-behrengi-kucuk-kara-balk-yorumu-i.html

DEEP-Kitap ve diziler

https://sadevederin.blogspot.com/2024/08/bloglari-canlandirma-projesi-7.html

BEZ CADILARI-Sleep adlı film

https://bez-cadilari.blogspot.com/2024/08/sleep-konusu-oyuncular-yorumu-bcp.html

MAKBULE ABALI-Psikoloji üzerine bir yazı

https://ucunkuslar.blogspot.com/2024/08/insan-psikolojisi-gercek-bir-oyku-bcp.html#comment-form

OKURIX-Kore Dizisi

https://okurixx.blogspot.com/2024/07/bcp-temmuz-revenge-of-others-dizi-tantm.html

Yazacak arkadaşlarımızı da eklerim onlar yazdıkça.

NİL-BULUTTAN ÖTE

https://buluttanote.blogspot.com/2024/08/bcp-temmuz-mutsuz-olmak-wilhelm-schmid.html

8 Ağustos 2024 Perşembe

BLOGLARI CANLANDIRMA PROJESİ 7


 
Blogları Canlandırma Etkinliğimizde Temmuz ayı temaları psikoloji, yaz, yolculuk idi.

Ağustos ayını temalarını henüz belirlemedik. Henüz katılımcılar haberleşemedik. Insta engeli nedeniyle. Şimdi bu yazıda, temaları öneriyorum. Gecikmemek için böyle düşündüm.

Şimdilik Bonheur, Hümeyra, Nurgül, Yüreğimin İklimi, Fighting ve ben yazdık, Temmuzu. Okurix, Tefrika, Bez Cadıları ve diğer arkadaşlarımız da yazarlar.

Ağustos için de bu yazının altına düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. Temalar ile ilgili. Ağustos için olabilecek temalar aşağıda ama başka temalar da önerebilirsiniz şüphesiz.

Temalar: Yapay Zeka/Eğitim/Hayvan Hakları/Romantizm/Hukuk/Tıp.

Temmuz ayı için psikoloji temasında bir yerli roman ve yaz temasında ise iki dizi seçtim. Hepsi de keyifliydi. Yolculuk temasını seçmemiş oldum.


UZUN ZAMAN ÖNCE

Zekeriya Çetin

İnkılap Yayınları, 160 sayfa

Uzun Zaman Önce bir psikolojik roman. Travmalardan kurtulamayan bir insanın romanı.

Geçmişte travma yaşayan insanlar zaman içinde iyileşebiliyorlar. Akıl ve mantıkları ile bu travmalarını kontrol altına alabiliyorlar. Ancak duygusal olarak alamıyorlar. Duygusal olarak önlerine bir engel çıkınca, terslik, zorluk çıkınca kendilerini kontrol etmeleri güçleşiyor.

Romanda bir adam var. Babası gaddar, otoriter. Adam çocukluğunda babasından şiddet görüyor. Evden ayrılmak için başka şehirde üniversite kazanıyor ancak babası onu zorla evlendiriyor.

Yıllar sonra, bu yaralı adamın karşısına kendi gibi yaralı bir kadın çıkıyor. Adam ile kadın sorunlu bir ilişkiye giriyorlar, girdap gibi bir ilişki. Çıkışı olmayan ilişkilerden. Adam karısını da ihmal ediyor tabii ki.

Hayatları yıkıcı bir drama doğru sürükleniyor.

Sürükleyici romanlardan. Filmi olsa ne güzel olur. Not:3/4


SUMMER IN LOVE

2023 yılı Çin romantik, fantastik, gençlik dizisi. Başrollerde Bai Xin Yi ve Wang Yun Hao. 18 bölüm ve bölümler beş on dakika. Dizi toplamda yaklaşık 2 saat.

Dizinin Türkçe adı Yaz Aşkı ve Yaz Aşıkı. Konusu, hayatı geriye döndürme. Geçmişi yeniden yaşayabilsek ne olur? Geçmişteki hataları düzeltebilir miyiz, yeniden geçmişe dönebilsek?

Lisede arkadaş olan 2 kız, 2 erkek. Bu dört kişi, aradan yaklaşık 10 yıl geçtikten sonra, hayatlarından memnun değiller. Kızlardan biri eskiye dönmek istiyor ve kendini suya atıyor. Son yıllarda dizilerde izlediğimiz gibi, suya girince geçmişe dönülüyor.

Diğer üçü de geçmişe dönünce bu dört kişi her biri kendince daha mutlu olmak istiyor.

Şirin, tatlı dizi. Herhalde herkes arada bir geçmişe dönmek ister. Not:3/4


SUMMER LOVE

2015 yılı Kore romantik dizisi. Dizi iki bölüm ve toplam 10 dakika. Bir kozmetik ürününün reklamı için çekilmiş dizide başrollerde Yoo Na ve Lee Min Ho. Yani herkesin sevdiği iki oyuncu. Kendi isimleri ile oynuyorlar. Kısa bir aşk hikayesi olan dizi hoş ve zarif. Not:3/4

1 Ağustos 2024 Perşembe

MİNİ DİZİ SEÇKİSİ 6

 




JAPONYA

GRIMM VARIATIONS

2024 yılı anime dizisi.

Grimm Kardeşlerin bildiğimiz hikayelerinin modern versiyonları ilginç animeler. Hikayeler normalden daha sert, gerilimli, korkulu, karanlık. Anime ve hikaye sevenler kaçırmasın. Not:3/4


ALMANYA

MAXTON HALL

2024 yılı romantik gençlik, okul dizisi başarılı, heyecanlı, havalı.

Konu klişe ancak dizi çok zarif, sürükleyici. Yoksul kızın hayali var, üniversite. Okulda zengin bir oğlan var. İkisi çekişirler, anlaşamazlar. Zengin oğlanın ailesi de işe karışır. Not:4/4


İSPANYA

NU UNA MAS (Susmayanlar)

2024 yılı taciz, gençlik, okul dizisi.

Okulda genç bir kızlar tacize uğrar, öğretmenler de erkek öğrenciler de tacizcidir. Kızlar hep gizler bu durumları. Kızlardan biri daha cesurdur. Ailelere, öğretmenlere, öğrencilere rağmen sesini çıkarmaya çalışır. Sürükleyici dram. Not:4/4


İSVEÇ

HUSS

2021 polisiye, suç dizisi.

Huss, çaylak kadın polis. Usta polislerin arasında kalır. Bunların arasında yozlaşmışlar da vardır. Bir yandan polis kuvvetleri diğer yandan uyuşturucu çeteleri ile uğraşmak zorunda kalır. Sürükleyici dizi. Not:3/4


STHLM BLACKOUT

2024 yılı terör dizisi.

Eğlenceli aksiyon. Gerçek suç hikayelerini seven bir kadın ile medyada teknik işlerde çalışan bir adam internetten birbirlerini bulup randevulaşırlar. İlk randevularında elektrikler kesilir, şehir kararır. Bu ikisi de mecburen bu olayın içine düşerler. İçinde romantizm de olan kovalamaca dizisi. Not:3/4

Foto: Maxton Hall

19 Temmuz 2024 Cuma

FİLMLER 6

 


FESTİVAL FİLMLERİ

ROMY’NİN SALONU

Romy’s Saloon, 2019, Hollanda

Bir büyükanne ile torunu birlikte yaşarlar. Büyükanne bir kuafördür. Torun ona yardım eder. Büyükanne Alzheimer belirtisi gösterince torun onunla daha çok ilgilenir ve birlikte yolculuğa çıkarlar. Unutulmayacak insancıl filmlerden. Not:4/4


AKSİYON FİLMLERİ

MAYMUNLAR CEHENNEMİ: YENİ KRALLIK

Kingdom of the Planet of the Apes, 2024, A.B.D.

Bu kez maymunlar ele geçirmiş dünyayı, insanlar azınlıkta. Kendini peygamber gibi gören bir goril maymunları da insanları da yönetiyor. İnsanlar da iyi maymunlar da isyan ediyor. Keyifli film. Not:3/4


ROMANTİK FİLMLER

SEN İHTİMALİ

The Idea of You, 2024, A.B.D.

Nicholas Galitzine genç müzisyen, Anne Hathaway boşanmış, çocuklu anne. Genç erkek yaşlı kadın aşkı. Zarif, hoş film.Not:3/4


FRANSIZ FİLMLERİ

Mon Meilleur Ami, 2006

Daniel Auteuil başrolde. Bir adam, hiç arkadaşı olmadığını fark eder ve iyi bir arkadaş bulmaya çalışır. Anlamlı, tatlı film. Psikoloji dersi gibi. Not:3/4


SÖZ

A Promise, 2013

Birinci Dünya Savaşı öncesi Almanya. Genç bir kadın, yaşlı kocasının işlerine bakan genç adama aşık olur ancak savaş çıkar, savaşın bitmesini beklemek zorunda kalırlar. Zarif film. Not:3/4


BİYOGRAFİK FİLMLER

Genç Karl Marx

Le Jeune Karl Marx, 2017, Fransa

Genç Marx, karısı ve Engels’in hayatları, Marx’ın yoksulluğu. Unutulacak filmlerden değil. Not:4/4


POLİTİK FİLMLER

CENNETTE BEŞ DAKİKA

Five Minutes of Heaven, 2009,  İrlanda

Gerçek hikaye. İrlanda’daki din savaşlarında çekilen acılar. Etkileyici film. Not:4/4


MARK FELT

Liam Neeson, 2017, A.B.D.

Gerçek hikaye. 1970’lerde FBI başkanı olacak iken engellenen politikacının hayatı. Çarpıcı film. Not:3/4


MÜZİK FİLMLERİ

ENNIO

Guiseppe Tornatore, 2021, İtalya

Film müzikleri bestecisi Ennio Morricone’nin hayatı film severlerin kaçırmaması gerekenlerden. Not.4/4


CADILLAC RECORDS

Adrian Brody, 2008, A.B.D.

1950’lerde A.B.D.’de jazz ve blues müziğin yükselişi ve ünlü müzisyenlerin yaşamları. Müzikseverler için. Not:3/4

18 Temmuz 2024 Perşembe

YARI YIL ÖZETİ



KİTAPLAR

En büyük keyif kitap okumak. İyi kitaplar okumak. 14 adet kitap okumuşum.

Yılın ilk altı ayında Claire Keagan, Annie Ernaux, Agota Kristof gibi yazarları okudum. Üçü de en iyi edebiyatçılardan. Dag Solstad da.

Taylor Jenkins Reid’in Daisy Jones and the Six adlı biyografik romanı çok keyifli idi. Blog arkadaşımız Duygu’nun Şifacının Kalbi, heyecanlı, sürükleyici idi. Bir blog arkadaşımızın babasının yazdığı Sempatizan adlı roman da keyifli ve nostaljik idi.


FİLMLER

83 adet film izlemişim. Bunların bir kısmı Oscar adayları. En iyi filmler:

Kardeşlerim ve Ben (2021/Fransa/Dram)

Paris Hatıraları (2022/Fransa/Dram)

Machuca (2004/Şili/Tarihi Biyografi)

Past Lives (2023/Güney Kore/Dram)

The Teacher’s Lounge (2023/Almanya’Dram)

Baby Teeth (2019/Avustralya/Komedi)

American Fiction (2023/A.B.D./Komedi)

The Holdovers (2023/A.B.D./Okul)

Anatomy of a Fall (2023/Fransa/Dram)

The Zone of Interest (2023/Polonya/Savaş)

Mary and Max (2009/Avustralya/Animasyon)

Fallen Leaves (2023/Finlandiya/Komedi)

Comandante (2023/İtalya/Savaş)

The Last Hangman (2005/İngiltere/Biyografi)

Suçsuz Adam (2022/Slovenya/Dram)

Altıncı Kattaki Kadınlar (2010/Fransa/Komedi)


DİZİLER

46 adet dizi izlemişim. En çok Avustralya, İsveç, Kore, Kanada, Japonya, Fransa, Polonya dizileri. Bunların dışında Pakistan, Endonezya, Singapur, İrlanda, Estonya, Almanya, Rusya, Hollanda, Çin, Avusturya, İngiltere, A.B.D. dizileri de var.

Tür olarak da, anime, gizem, aşk, komedi, gerilim, suç, polisiye, dram, göçmenlik, aile, adli tıp, psikoloji, terör, politika, hukuk, seri katil, romantik komedi, mafya, finans, spor, fantastik, gençlik, gerçek olay, aile işi şiddet, felaket,

En iyiler ise;

Lessons in Chemistry (2023/A.B.D./Komedi)

Pax Masilla (2023/Fransa/Polisiye)

Borje (2023/İsveç/Spor)

Boy Swallows Universe (2024/Avustralya/Dram)

Asfalttaki Kan (2023/Rusya/Dram)

Heder (2022/İsveç/Hukuk)

Safe Home (2023/Avustralya/Aile içi şiddet)

North Shore (2023/Avustralya/Siyasi Komplo)

Harrow (2021/Avustralya/Adli tıp)

Bad Banks (2020/Almanya/Finans)

Love Between Fairy and Devil (2022/Çin/Fantastik)



Beef (2023/Kore/Gerilim)

A Killer Paradox (2024/Kore/Seri Katil)

Hometown (2021/Kore/Terör)

Castaway Diva (2023/Kore/Müzik/Komedi)

14 Temmuz 2024 Pazar

BCP 24 HAZİRAN RAPORU




Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimiz devam ediyor. Her ay için temalar belirliyoruz, bu temalardan istediklerimizi veya hepsini seçip, izliyoruz, okuyoruz, dinliyoruz ve her ay sonunda yazıyoruz.

Detayli bilgi ve etkinlik kuralları için tıklayın.

Haziran ayı temalarımız korku, polisiye, gezi, çocuk idi. Yazılarımızı yaklaşık olarak, örneğin Temmuzu, 20 Temmuz-10 Ağustos arasında yazıyoruz.

Temmuz temalarımız ise psikoloji, yolculuk, yaz mevsimi.


Haziran ayında yazanlar:


HÜMEYRA ÖZKAN-Silivri gezisi

https://hmeyraoz38.blogspot.com/2024/06/bcp-bloglar-canlandrma-projesi-selam.html


YÜREĞİMİN İKLİMİ-Filmler kitaplar

https://yuregiminiklimi.blogspot.com/2024/06/bcp-blogger-canlandirma-projesi-haziran.html


NURGÜL K.-Kore Dizisi

https://kitapseninarkadasin.blogspot.com/2024/07/kore-dizileri-first-responders-bcp.html


MAKBULE ABALI-Çocuklar

https://ucunkuslar.blogspot.com/2024/07/cocuk-olmak-dunyayi-cocuklar-gibi.html


MY REAL-Anne Oğul Gezmesi

https://myreal03.blogspot.com/2024/07/bloglari-canlandirma-projesi-6-anne.html


FIGHTING-Jules Verne kitabı

https://www.fightingblog.com.tr/2024/07/seksen-gunde-dunya-gezisijules-verne.html


DEEP-Dizi ve çocuk kitabı

https://sadevederin.blogspot.com/2024/07/bcp-24-haziran-raporu.html


TEFRİKA-Konya gezisi

https://svdozb.blogspot.com/2024/07/konya-gezisi-05072024-i-bcp.html


OKURIX-Kore filmi

https://okurixx.blogspot.com/2024/07/bcp-haziran-roundup-punishment-film.html


BEZ CADILARI-Japon dizisi

https://bez-cadilari.blogspot.com/2024/07/gannibal-konusu-oyuncular-yorumu-bcp.html


SUDE-Polisiye film

https://sayfadansayfaya.blogspot.com/2024/07/bcp-haziran-film-yorumu.html


NİL BULUTTAN ÖTE-Polisiye ve korku romanları

https://buluttanote.blogspot.com/2024/07/bcp-haziran-kan-sahibi-tahta-kurdu.html


Şenay Bn. de yazacak, eklerim sonradan.

10 Temmuz 2024 Çarşamba

ENTROPİ VE DUALİTE

 


Anılarımız ilginç, bazılarını iyi hatırlarız bazılarını az hatırlarız, genelde birer fotoğraf anı gibidirler, bazıları ise daha uzun olabilir.

Anılarımız da yaşandığı anda sadece o anda yaşanırlar. Bir kez yaşanırlar. Tekrarı yoktur. Diyelim, çocukken okulda dersteki bir anımız. Öğretmenimiz bize kızmış. Sadece bir anlık bir anı bu. O anda var oldu bir daha yok. Zaman geçince bu anının hatırası kalıyor bizde.

Bu anı zaman geçtikçe haliyle canlılığını yitiriyor. Çünkü anımıza, yaşadığımız o ana bir daha tam ve eksiksiz olarak dönemiyoruz. Dönüşlerimiz orijinal anı değiller. O an aklımızda bir fotoğraf gibi. Öğretmen ayakta biz oturuyoruz, utanmışız. Bu anı yıllar içinde tekrar tekrar yaşıyoruz.

Ancak, hayat devam ettikçe dönüşüyor bir yandan. Değişiyor, biz de öyle. O anı da değişiyor haliyle. O anı tekrar tekrar gördükçe o an zihnimizde başkalaşır, dönüşür, farklılaşır. Öyle ki, hatırladıkça o anı ve o an zayıflar zihnimizde. O anı artık gerçek ve orijinal değildir. Hatırladığımız o an belki de artık hiç öyle yaşanmamıştır. İstemeden de olsa o anıyı biz değiştirmiş oluruz.

Bu şekilde düşününce yaşadığımız her an bir kez yaşanır. Hatırladıkça anılarımızı işimize geldiği gibi hatırlama eğilimimiz olur. O anda bir an yaşanmışsa o anı bir tektir. Onun tekrarlarına güvenilmez. O anı biz tamamen zıt bir şekilde de hatırlayabiliriz. Bizim için iyi bir anıdır belki hatırladığımız şekliyle, çünkü yanlış hatırlıyoruzdur. Annemiz bize çok güzel bir mezuniyet elbisesi almıştır, biz rüyada gibiyizdir ama annemiz için bu anı kötüdür, çünkü borç almıştır. Veya biz mezuniyet balosunda bir arkadaşımızın da bizimle aynı elbiseyi giydiğini görürüz, yıkılırız. Ama o arkadaşımız bunu zorluklarla aldığı için o çok mutludur.

Belki de dualite denen şey budur. Anılarımız bile karşıtını içeriyor. Anılarımız bile düzensiz ve enerji halinde sadece yani onlar da entropik.