30 Ağustos 2024 Cuma

KİTAPLAR 3

 



MONA’NIN GÖZLERİ

Thomas Schlesser

Timaş Yayınları, 400 sayfa

Roman haline getirilmiş bir resim kitabı gibi. Ünlü bir resim heykel kitabı olan Gombrich’in Sanatın Öyküsü adlı değerli resim kitabındaki gibi resimler tek tek anlatılıyor. Resimlerin ne anlattıkları, ne zaman ve nasıl üretildikleri, gündelik yaşamda neye karşılık geldikleri hoş bir dille sunuluyor biz okurlara.

Bir kurgu ile bağlanmış hepsi birbirine. Mona ufak bir kız. Ailesi ile yaşıyor. Görme zorluğu başlıyor onda. Doktora ve psikoloğa gidiyor. Dedesi ile arası iyi. Dedesi, bir gün hiç göremezse diye onu müzelere götürüyor ve tabloları inceliyorlar. Kör olursa zihninde güzellikler kalsın diye.

Resme meraklılar için çok keyifli bir roman. Yazan da sanat tarihçisi. Not:4/4


ÜÇ SAHTEKAR

Arthur Machen

İthaki Yayınları, 165 sayfa

H.P.Lovecraft, R.L.Stevenson tarzında romanları sevenlere.

Gizem, gerilim, korku, bilimkurgu, gotik türünde romanları yani. Bu romanda da bir altın sikke peşinde koşuluyor. Kötülükler, karanlıklar, şeytani düşünceler arasında birkaç kişinin ellerinde yer değiştiriyor bu değerli Tiberius parası.

1800’lü yılların sonları İngiltere. Romanlardan, dizilerden dolayı iyi bildiğimiz atmosfer. İngiltere’nin karanlık, kötü zamanları. Cahil dönemleri. Not:3/4

24 Ağustos 2024 Cumartesi

BLOGLARI CANLANDIRMA PROJESİ 8


Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimizin Ağustos temaları yapay zeka hayvan hakları eğitim romantizm hukuk tıp webtoon idi.

Bu temalar arasında en tatlı en minnoş olanını seçtim, romantizm ve üç tane birbirinden iyi ve şekerlik Güney Kore dizisi izledim.


ROMANCE IN THE HOUSE

2024 yazı aile dramı dizisi. Başrollerde, Son Na Eun, Ji Jin Hee, Kim Ji Soo, Choi Min Ho.

Bir anne, kızı, oğlu bir apartmanda yaşarlar. Apartmanın adı Aile Apartmanıdır. Oğlan sempatik ama tembel, anne markette çalışır, kız ise iyi bir işte çalışıp evi geçindirir.

Bir gün apartmanda bir daire yanar, evde yaşayan da ölür. Sonra biri apartmanı satın alır. Alan da kadının eski kocasıdır. Adam çok başarısız olduğu için kadın onu yıllar önce evden atmıştır.

Adam eşini ve ailesini yeniden kazanmak ister. Kız ise babasına karşı koyar. İlgiyle izlenen aile ve aşk dramı. Not:3/4


LOVE NEXT DOOR

2024 yazı romantik komedi dizisi. Başrollerde Jung So Min, Jung Hae In.

İşinde başarılı bir genç kız, işini bırakıp doğduğu şehre döner. Şehirde miniklik arkadaşı oğlan ile karşılaşır. Anneleri arkadaştır, onlar da birlikte büyümüştür. İkisi de birbirlerinin çocukluk hallerini bildikleri için komik durumlara düşerler, birbirlerini de utandırırlar ama çocukken birbirlerini çok sevmişlerdir.

Güney Korelilerin en iyi bildiği tür romantik komedi ve bu diziyi izlemeye doyum olmuyor. Not:4/4


SERENDIPITY’S EMBRACE

2024 yazı romantik komedi dizisi. Başrollerde Kim So Hyun ve Chae Jong Hyeop.

Genç bir kız lise yıllarında bir aşk yaşayıp aşk acısı çektikten yıllar sonra lise yıllarındaki başka bir erkek arkadaşı ile karşılaşır. Oğlan o yıllarda kıza aşıktır. Bu ikilinin karşılaşması yeni bir aşk doğurur.

Şeker gibi yazlık aşk ve komedi dizisi. Not:3/4

22 Ağustos 2024 Perşembe

KUZEY EDEBİYATI

 


MALMA İSTASYONU

Alex Schulman

Timaş, 250 sayfa

Timaş Yayınları son yıllarda kaliteli edebiyat eserlerini yayınlıyor. Alex Schulman, İsveçli yazar, senarist, radyo TV programcısı. Kişisel yaşamındaki travmalardan yola çıkarak romanlar yazıyor.

Malma İstasyonu, romandaki travmalar ve dramatik yapısı ile Vigdis Hjorth’un Miras adlı gerçek travma romanını anımsatıyor.

Roman Malma İstasyonuna doğru giden trenlerde geçiyor. Üç ayrı tren yolculuğu ancak üçü de birbirine bağlı. Üç ayrı zamanda yapılan üç ayrı yolculukta bir ailenin birkaç kuşaktaki üyeleri Malma’ya doğru gidiyor. Bir sırrı anlamak ve çözmek için.

Bir kadın ve bir erkek, bir baba ile kızı, bir genç kadın. Birkaç kuşaklık sırlar. Bir fotoğraf. Travmalar kuşaktan kuşağa geçer mi? Genlerimizden kaçabilir miyiz?

Kuzey edebiyatından gerçekten de unutulmaz bir edebiyat örneği. Not:4/4



INGEBORG’UN TOLLAK’I

Tore Renberg

Timaş, 200 sayfa.

Norveç Edebiyatından Tarjei Vesaas tarzı bir soğuk, kar, orman romanı.

Tollak, bir dağ köyünde yaşlı bir keresteci, odun kesiyor, satıyor. Ancak, çağın gerisinde kalmış bir insan. Sanki halen önceki yüzyıldaymış gibi yaşıyor. Huysuz, yalnız, yalıtılmış bir hayat sürüyor.

Çok sevdiği karısı Ingeborg yıllardır kayıp. Oğlu ve kızı da Tollak’tan kaçıp şehre yerleşmişler. Tollak, sürekli olarak Ingeborg’u özlüyor ve zihninde onunla konuşuyor. Tollak bir süredir, yörede yaşayan Oddo adlı, zeka geriliği olan bir oğlana göz kulak oluyor.

Bir gün, oğlu ve kızını yanına çağırıyor. İkisi de hiç istemeden babalarının yanına geliyor. Tollak onlara aile sırlarını anlatıyor. O kar buzda yakıcı sırlar.

Diliyle, kurgusuyla unutulmaz bir aile dramı romanı. Not:4/4

17 Ağustos 2024 Cumartesi

MİNİ DİZİ SEÇKİSİ 7

 




AVUSTRALYA


THE TWELVE

2022 yılı hukuk temalı mini dizi. Başrolde Sam Neill.

Bir davanın jürisi olmaları için 12 kişi mahkemeye çağırılır. Uzun süren davada karar vermeleri de zordur bu dava sürecinde kendi özel yaşamlarını sürdürmeleri de.

Sürükleyici mahkeme dizilerini sevenlere. Not:3/4


FISK

2021 yılı komedi dizisi.

İş ve özel yaşamında sıkıntı yaşayan avukat Helen küçük bir yerleşim merkezinde küçük bir hukuk firmasında çalışmaya başlar. Sıradan insanların minik sorunları ile uğraşır. İş arkadaşları da ona hayatı zorlaştırırlar. Not:3/4


HIGH COUNTRY

2024 yılı polisiye dizisi.

Bir kadın detektif, ormanlık, dağlık bir arazideki kasabaya atanır. Kasabada cinayetler işlenmektedir. Kasaba halkı da ilginçtir. Cinayetler aslında çok eski yıllarda başlamıştır. Gizemli ölümler ve sırları olan halk detektifin işini zorlaştırır. Not:3/4


KANADA


SOMETHING UNDONE

2023 yılı gizem dizisi. Başrolde çok sayıda filmini, dizisini izlediğimiz Billy Campbell.

Podcast sunucuları gerçek suç hikayelerini sevmekte ve anlatmaktadırlar. Kasaba ile ilgili geçmişteki bir cinayeti de anlatırlar. 40 yıl önceki bu olayın gündeme gelmesi ortalığı hareketlendirir.

Gizem dizilerinde alışık olduğumuz karanlıklar, gölgeler, tanımlanamayan olaylar ve motivasyonlar, doğaüstü durumlar, psişik, psikolojik olaylar, büyüler, tarikatlar gibi fenomenler bu dizide de bulunmakta. Türü sevenlere. Not:3/4


TIN STAR

2017-2020 suç, polisiye dizisi. Başrolde Tim Roth her zamanki gibi harika.

Bir İngiliz polisi Kanada’nın dağlık bölgesine atanır, ailesi ile gider. Bölgede suç yaygındır, bölgenin zenginleri suça karışmıştır. Ancak polisin kendi de ailesi de çok masum değildir. Polisin yöntemleri çok serttir. Adam, bir yandan suçu önlerken diğer yandan da ailesini korumaya çalışır.

Çok heyecanlı, çok sürükleyici dizi. Not:4/4


CARDINAL

2017-2020 yılları polisiye dizisi. Başrolde tanınmış ve başarılı aktör Billy Campbell. Dizi bol ödüllü.

Cardinal, usta polis ama tüm iyiler gibi asi, kendi kurallarını yürüten biri. Polis geçmişi de aile geçmişi de uyumsuzlukla dolu. Kontrol edilemeyenlerden.

Genç bir kızın öldürülmesini incelemeye başlayınca hayatı iyice zorlaşır. Vahşilikle savaşması için kendisi de sert olmalıdır.

Klasik polisiye dizilerini sevenler kaçırmasın. Not:4/4

15 Ağustos 2024 Perşembe

BCP 24 TEMMUZ RAPORU


Blogları Canlandırma Projesinde Temmuz ayı temaları psikoloji, yaz, yolculuk idi.

Ağustos ayı temalarımız ise bol oldu: Yapay Zeka Hayvan Hakları Eğitim Romantizm Hukuk Tıp Webtoon. İstediğinizi veya istediklerinizi seçin yani.

BCP'ye katılıp yazmak isteyenler, temaya uygun okuyup izledikten veya çeşitli etkiniklere katıldıktan sonra (yani gezi, şov, seminer, her şey olabilir tabii) bloglarında örneğin BCP Ağustos diye bir başlıkta yazabilirler. İsteyenler katılabilir. Belirgin bir demirbaş grubumuz var ama her ay yeni katılımlar da olabiliyor tabii ki.

Sevgili Yüreğimin İklimi de temalar önermişti. Onları da Eylüle alırız. Politik film ya da kitap, ölmeden önce okunması izlenmesi gereken filmler kitaplar.

Temmuz ayında yazanlar:

HÜMEYRA ÖZKAN: Yaz mevsimi ve Bodrum.

https://hmeyraoz38.blogspot.com/2024/07/bcp-bloglar-canlandrma-projesi-temmuz.html

NURGÜL K.-Pembe Fili Düşünme adlı kitap

https://kitapseninarkadasin.blogspot.com/2024/07/zeynep-selvili-pembe-fili-dusunme-bcp.html

YÜREĞİMİN İKLİMİ-Kitap ve filmler

https://yuregiminiklimi.blogspot.com/2024/07/bcp-blogger-canlandirma-projesi-temmuz.html

BONHEUR-Ru adlı yerli dizi

https://murekkeplehayaller.blogspot.com/2024/07/bcp-temmuz-psikoloji-yolculuk-yaz.html

FIGHTING-Yaz aylarında okunacak kitaplar

https://fightiingg.blogspot.com/2024/08/yaz-aylarnda-okunacak-kitaplarbloglar.html

TEFRİKA-Küçük Kara Balık adlı kitap

https://svdozb.blogspot.com/2024/08/samed-behrengi-kucuk-kara-balk-yorumu-i.html

DEEP-Kitap ve diziler

https://sadevederin.blogspot.com/2024/08/bloglari-canlandirma-projesi-7.html

BEZ CADILARI-Sleep adlı film

https://bez-cadilari.blogspot.com/2024/08/sleep-konusu-oyuncular-yorumu-bcp.html

MAKBULE ABALI-Psikoloji üzerine bir yazı

https://ucunkuslar.blogspot.com/2024/08/insan-psikolojisi-gercek-bir-oyku-bcp.html#comment-form

OKURIX-Kore Dizisi

https://okurixx.blogspot.com/2024/07/bcp-temmuz-revenge-of-others-dizi-tantm.html

Yazacak arkadaşlarımızı da eklerim onlar yazdıkça.

NİL-BULUTTAN ÖTE

https://buluttanote.blogspot.com/2024/08/bcp-temmuz-mutsuz-olmak-wilhelm-schmid.html

8 Ağustos 2024 Perşembe

BLOGLARI CANLANDIRMA PROJESİ 7


 
Blogları Canlandırma Etkinliğimizde Temmuz ayı temaları psikoloji, yaz, yolculuk idi.

Ağustos ayını temalarını henüz belirlemedik. Henüz katılımcılar haberleşemedik. Insta engeli nedeniyle. Şimdi bu yazıda, temaları öneriyorum. Gecikmemek için böyle düşündüm.

Şimdilik Bonheur, Hümeyra, Nurgül, Yüreğimin İklimi, Fighting ve ben yazdık, Temmuzu. Okurix, Tefrika, Bez Cadıları ve diğer arkadaşlarımız da yazarlar.

Ağustos için de bu yazının altına düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. Temalar ile ilgili. Ağustos için olabilecek temalar aşağıda ama başka temalar da önerebilirsiniz şüphesiz.

Temalar: Yapay Zeka/Eğitim/Hayvan Hakları/Romantizm/Hukuk/Tıp.

Temmuz ayı için psikoloji temasında bir yerli roman ve yaz temasında ise iki dizi seçtim. Hepsi de keyifliydi. Yolculuk temasını seçmemiş oldum.


UZUN ZAMAN ÖNCE

Zekeriya Çetin

İnkılap Yayınları, 160 sayfa

Uzun Zaman Önce bir psikolojik roman. Travmalardan kurtulamayan bir insanın romanı.

Geçmişte travma yaşayan insanlar zaman içinde iyileşebiliyorlar. Akıl ve mantıkları ile bu travmalarını kontrol altına alabiliyorlar. Ancak duygusal olarak alamıyorlar. Duygusal olarak önlerine bir engel çıkınca, terslik, zorluk çıkınca kendilerini kontrol etmeleri güçleşiyor.

Romanda bir adam var. Babası gaddar, otoriter. Adam çocukluğunda babasından şiddet görüyor. Evden ayrılmak için başka şehirde üniversite kazanıyor ancak babası onu zorla evlendiriyor.

Yıllar sonra, bu yaralı adamın karşısına kendi gibi yaralı bir kadın çıkıyor. Adam ile kadın sorunlu bir ilişkiye giriyorlar, girdap gibi bir ilişki. Çıkışı olmayan ilişkilerden. Adam karısını da ihmal ediyor tabii ki.

Hayatları yıkıcı bir drama doğru sürükleniyor.

Sürükleyici romanlardan. Filmi olsa ne güzel olur. Not:3/4


SUMMER IN LOVE

2023 yılı Çin romantik, fantastik, gençlik dizisi. Başrollerde Bai Xin Yi ve Wang Yun Hao. 18 bölüm ve bölümler beş on dakika. Dizi toplamda yaklaşık 2 saat.

Dizinin Türkçe adı Yaz Aşkı ve Yaz Aşıkı. Konusu, hayatı geriye döndürme. Geçmişi yeniden yaşayabilsek ne olur? Geçmişteki hataları düzeltebilir miyiz, yeniden geçmişe dönebilsek?

Lisede arkadaş olan 2 kız, 2 erkek. Bu dört kişi, aradan yaklaşık 10 yıl geçtikten sonra, hayatlarından memnun değiller. Kızlardan biri eskiye dönmek istiyor ve kendini suya atıyor. Son yıllarda dizilerde izlediğimiz gibi, suya girince geçmişe dönülüyor.

Diğer üçü de geçmişe dönünce bu dört kişi her biri kendince daha mutlu olmak istiyor.

Şirin, tatlı dizi. Herhalde herkes arada bir geçmişe dönmek ister. Not:3/4


SUMMER LOVE

2015 yılı Kore romantik dizisi. Dizi iki bölüm ve toplam 10 dakika. Bir kozmetik ürününün reklamı için çekilmiş dizide başrollerde Yoo Na ve Lee Min Ho. Yani herkesin sevdiği iki oyuncu. Kendi isimleri ile oynuyorlar. Kısa bir aşk hikayesi olan dizi hoş ve zarif. Not:3/4

1 Ağustos 2024 Perşembe

MİNİ DİZİ SEÇKİSİ 6

 




JAPONYA

GRIMM VARIATIONS

2024 yılı anime dizisi.

Grimm Kardeşlerin bildiğimiz hikayelerinin modern versiyonları ilginç animeler. Hikayeler normalden daha sert, gerilimli, korkulu, karanlık. Anime ve hikaye sevenler kaçırmasın. Not:3/4


ALMANYA

MAXTON HALL

2024 yılı romantik gençlik, okul dizisi başarılı, heyecanlı, havalı.

Konu klişe ancak dizi çok zarif, sürükleyici. Yoksul kızın hayali var, üniversite. Okulda zengin bir oğlan var. İkisi çekişirler, anlaşamazlar. Zengin oğlanın ailesi de işe karışır. Not:4/4


İSPANYA

NU UNA MAS (Susmayanlar)

2024 yılı taciz, gençlik, okul dizisi.

Okulda genç bir kızlar tacize uğrar, öğretmenler de erkek öğrenciler de tacizcidir. Kızlar hep gizler bu durumları. Kızlardan biri daha cesurdur. Ailelere, öğretmenlere, öğrencilere rağmen sesini çıkarmaya çalışır. Sürükleyici dram. Not:4/4


İSVEÇ

HUSS

2021 polisiye, suç dizisi.

Huss, çaylak kadın polis. Usta polislerin arasında kalır. Bunların arasında yozlaşmışlar da vardır. Bir yandan polis kuvvetleri diğer yandan uyuşturucu çeteleri ile uğraşmak zorunda kalır. Sürükleyici dizi. Not:3/4


STHLM BLACKOUT

2024 yılı terör dizisi.

Eğlenceli aksiyon. Gerçek suç hikayelerini seven bir kadın ile medyada teknik işlerde çalışan bir adam internetten birbirlerini bulup randevulaşırlar. İlk randevularında elektrikler kesilir, şehir kararır. Bu ikisi de mecburen bu olayın içine düşerler. İçinde romantizm de olan kovalamaca dizisi. Not:3/4

Foto: Maxton Hall