12 Ağustos 2022 Cuma

İZMİR KÖFTE

 




İzmir Köfte veya salçalı köfte. Köfteler yassı olacak, özelliği bu, elips gibi, ince uzun.

250 gram kıyma

Yarım çay bardağı galeta unu (kuru ekmek yerine)

1 küçük soğan

Tuz karabiber kekik kimyon

Kıyma, rendelenmiş soğan, baharatlar, galeta unu, 5 dakika yoğur, harmanla, top gibi olsun, yuvarlak.

Domates, sarımsak, kekik, yağ, domates sosu, pişir.

Köfteleri tabağa koy. Üstüne sosu dök.

Restoranlarda yani tencerede salça ile pişiriyorlar. Sulu oluyor. Öyle de olur, böyle üstüne de dökülebilir.

Hatta yanına patates kızartılabilir, biber de olabilir, hatta patlıcan da. Sosu üstüne dökünce yani.

Yanına erişteli pilav iyi gider. Salata da, marul, maydanoz filan.





46 yorum:

  1. Bir İzmirli olarak burada araya girmek zorundayım :) İzmir köfte, üzerine halka ya da dörde bölünmüş domates dilimleri ve yassı kesilmiş biber parçaları konularak üstü kızarıncaya dek fırında salçalı su içinde pişirilir :) Klasik versiyonda köfteler oval/elips şeklinde olur ama yassı yuvarlak değil de tombik elips şeklinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. manxcat.

      hıhım evet dediğin gibi fırında veya ocakta pişirilir klasik olarak. bu yaptığım da nefis ama :)

      Sil
  2. Kırmızı et yemiyorum ama vücut istiyor :( o da vejetaryen olmanın bir dezavantajı :( hayvanları çok seviyorum, kıyamıyorum yine de kemik erimem için tavuk suyu çorba içiyorum:( isteyerek değil ama mecburiyetten ondaki jelatine benzer şey yani kolajen kemikler, kıkırdaklar vs. için çok gerekliymiş :( İzmir köfteyi filan özledi vücudum gerçi bu zamanda kıyma, et almak için bayağı zengin olmak lâzım :(( et fiyatları uçmuş! Peynir, zeytin, süt her şey...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      tabisi 100 gram bile olsa arada yemek lazımmış kırmızı et. tavuk suyu çorba evet antibiyotik gibi. haklısın valla servet gibi :)

      Sil
  3. Valla köfte haliyle yapılıyor evde ama işte o anda nasıl kolayıma gelirse şekil veriyorum ben. Çok çeşidi var bu köfte işinin. Mutfak işlerini hiç sevmemişimdir. Bir taraftan da dışarıdan yemeye karşıyım. İşte o arada kalan kader kurbanı oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada denizi.

      köfte yaa dışarda yenmez miii :)

      Sil
  4. Oooo yine döktürmüşsün. :) Eline sağlık ve afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
  5. Hamarat Deep, birazcık ağzım sulandı eheh :) lezzetli görünüyor, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mor düşler kitaplığı.

      köfte sevilmez mi ama de miii :)

      Sil
  6. Bizde köfteler hep kuru, en sevdikleri öyle. Sarımsaklı domates sosu yapıyorum bazen üşenmezsem, üzerine döküyorum kendiminkinin.

    YanıtlaSil
  7. Ben köftelere ekmek/galeta unu koymuyorum artık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müfred.

      antakyalılar da koymuyo :)

      Sil
    2. Antakya usulünü bilmiyordum ama bizimki zaruretten. Eşimin fazla karbonhidrat yememesi gerekiyor.

      Sil
    3. müfred.

      anladıııım :)

      Sil
  8. Çok güzel görünüyor Deep. Afiyetle yemişsindir :))

    YanıtlaSil
  9. aşçı deepsii :D pilav da tane tane aferiim aştın seen :D köfte ben de yapayım nefis görünüyoo

    YanıtlaSil
  10. Bu hamaratlıkla evde kalmazsın Deep :)

    YanıtlaSil
  11. Acıktım şuan :) ellerine sağlık ne marifetlisin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aytacrafts.

      ayol yemek yapmak zevkli yaaa :)

      Sil
  12. Afiyet olsun deep biz köfteyi hafif kızartır, patatesi hafif kızartır tepsiye koyup domates ve biberle salçalı su eşliğinde ya fırına veririz yada ocakta pişiririz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreğimin iklimi.

      oooo süpermiş :)

      Sil
    2. Ben de eksik yazmışım, önce kızartınca daha güzel olur diyecektim ki yazılmış bile :)

      Sil
    3. manxcat.

      hıhıms :)

      Sil
  13. Annem biz çocukken ne çok pişirirdi İzmir Köfteyi, sulu olurdu. Sonra neden bilmem hiç pişirmez oldu. Yemek nefis görünüyor deep ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
  14. Çok severim, sık sık da yaparım:)

    YanıtlaSil
  15. Yemeğin güzelliği. Ben de çok yaparım. Sevgiler….

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. persephone.

      en güzel yemeklerimizden yaaa :)

      Sil
  16. Gece gece canım çekti.:) Neyse sabahı beklemeliyim.

    YanıtlaSil
  17. Ayy çok severim, domates soslu şeylere bayılıyorum, eline sağlık Deepcim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eren.

      sos eveet italyanların ana teması :)

      Sil
  18. Deep, bu benim en sevdiğim yemek diyebilirim. Eşim sevmiyor ne yazık ki! Bu nedenle epeydir yiyemiyorum. Bir daha ki sefere beni de çağır, canım çekti fotoğrafları görünce. Göz hakkı var en azından:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaplan diary.

      ayolcum sen pişirsene veya lokantalarda var nolcak ki :)

      Sil
  19. Yanıtlar
    1. she is the man.

      en iyi yemeklerimizden bu yaaa :)

      Sil
  20. Eline sağlık Deep, canım çekti valla süper görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
  21. Eline sağlık ben de çok yaparım çocuklara ☺️

    YanıtlaSil