29 Kasım 2022 Salı

ŞİFA

 


Genel anlamda ülkemizde insanlar keyifsiz. Sosyolojik araştırmalara göre ülkemizdeki nerdeyse bütün öğrenciler ve yeni mezunlar ülke değiştirmek istiyor ve gelecek için umutları yok. İş ve ekonomi yönünden yani. Üniversite mezunları marketlere, postanelere giriyor çalışmaya. İşsizlik, stress de hastalıkları getiriyor. Depresyona giren sayısı çok, fiziksel hastalıklar da artışta.

Ancak ne olursa olsun olumlu ve iyimser olmak gerekiyor. Bütün hastalıklarımızı, mutsuzluklarımızı ülkeye, ekonomiye, başkalarına bağlayamayız. Olumsuz düşünmek, kötümser olmak da başlı başına bir depresyon ve hastalık kaynağı. Ayrıca olumsuz düşünen kişinin de iş bulması, para kazanması zor. Kötümser kişinin ruh sağlığının kötü olması kaçınılmaz. Kendi kişisel değerimizi de başkaları üzerinden ölçemeyiz. İşsiz bir üniversite mezunu kendini değersiz hissetmemeli tabii. Hissettikçe daha uzun süre işsiz kalır.

Olumlu düşünmenin kendisi zaten bir şifa yöntemi. Şifa bulmak, şifalanmak günümüzde iyice önemli oldu. Bunu kendi kendine yapanlar da var uzmana başvuranlar da. Sonuçta aslında bütün kişiliğimiz çocuklukta oluşuyor. Hatta ana rahminde. Genel olarak bedenimizin sağı baba tarafından, solu anne tarafından gelen özellikleri yansıtıyor. Önümüz gelecek, arkamız ise geçmişi temsil ediyor.

Genel olarak baskı altında geçen çocukluklarımızdan dolayı ülkemizde genel bir kendine güvensizlik, değersiz hissetme sorunu var. Ailelerde, yolda bile konuşurken, halen, sus herkes bize bakıyor, sen anladın onu gibi sözler dolaşıyor. Sen anladın onu. Bir çocuk olarak o neyse onu anlamamız gerekiyor.

Belki bu zor dönemlerde psikolojimize daha dikkat etmemiz gerekiyor. Her fırsatta doğaya çıkmalı, bu önemli. Doğada çıplak ayakla toprağa basmak ve bir ağacı tutmak da bir iyileşme kaynağı. Birçok yara türü rahatsızlık bu şekilde iyileşiyor. Düzenli olarak doğaya çıkmakla. Ya da evde ayağımızı iki saksıya sokup topraklanabiliriz.

68 yorum:

  1. Toplumsal ve zihinsel bir ilke olarak sürdürülebilirlik, görünüşte değil gerçekten kendi toprağında yaşayan ve doğup buyudugu yer icin bir gelecek olduguna inanan bir nufus gerektirir. Acilen sifaa bulup kendimize donmemiz gerek,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize her yer okul.

      inşallah dediklerin olur :)

      Sil
  2. Olumlu düşünmek ve iyimser yaklaşmak günümüzü de etkileyen unsurlardan birkaçı bence. Önerilerle dolu, faydalı bir yazıydı. Doğa,
    insana gerçekten iyi hissettiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      olumlu düşünmek ve doğa eveet :)

      Sil
  3. İyi düşünelim iyi olsun o halde deep:)

    YanıtlaSil
  4. Kimsenin kimseye faydası yok. Kendimizi kendimiz de düşünmesek kim düşünecek ki. Her şeyi devletten yada çevreden beklememek lazım. Bize hizmet eden bir beynimiz var sonuçta...
    Topraklı bir köşe yapalım evde, ayaklarımız için, dara düştükçe basarız üzerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      ne güzel söyledin eveet haklısın :)

      Sil
  5. İki ayağın sığacağı saksı bakayım benimkiker 40 nomero🙄ayh gerisine katılmıyorum komple delirdik sanki

    YanıtlaSil
  6. Güzel, düşündüren bir yazıydı. "Ancak ne olursa olsun olumlu ve iyimser olmak gerekiyor." cümlesi çok geniş kapsamlı. Doğru, umut tükenirse yaşamın da anlamı kalmaz diye düşünenlerdenim. Günümüzde ne çok insan kendisiyle bir iç savaş yaşıyor. Psikoloji. Rehberlik ve Psikolojik Danışma gibi dallar yükselen değerler arasında. Arz ve Talep öyküsü. Kişisel, toplumsal sorunlar giderek artıyor. Ancak bilimsel yollardan sapan umut tacirlerine de dikkat etmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abalı.

      umut eveeey çok önemli tabii :) hıhım evet ülkemizde psikolojik sorunlar arttı. tacirler de vardır tabisi mutlaka :)

      Sil
  7. her şeye rağmen olumlu düşünebilmek artık başlı başına bir sanat ama gerçekten de ruhumuza ve beden sağlığımıza iyi geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahmet ozan.

      eveet olumlu düşünmekten hiç vazgeçmemelii :)

      Sil
  8. Toplumun pek sağlığı kalmadı sanki...

    YanıtlaSil
  9. Ayağı saksıya sokmak hiç aklıma gelmemişti Deep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      hıhıms yapılabiler :)

      Sil
  10. Bu aralar kendimi şifalandırmaya, spitürelizme ilgi duyuyorum
    karşıma bu yazınn çıkmasına şaşırmadım açıkçası
    çakralarımızı açalım, nefes seansı yapalım, önemli olan ruhumuzun da şifalanması
    bize ne iyi geliyorsa bulma yoluna girmeliyiz artık öyle değil mi?
    harikasın sen sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavi anne.

      eveet güzel şeyler söylediin :)

      Sil
  11. Bu ülkede akıl sağlığını korumak giderek zorlaşıyor...

    YanıtlaSil
  12. Yanıtlar
    1. uyuşuk hayalperest.

      evet ama değil miii :)

      Sil
  13. Olumlu düşünmenin faydasına inanıyorum. Bazen başarmak zor olsa da ısrar etmek gerek. Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gül akça.

      eveet olumlu düşünmekten ve davranmaktan asla vazgeçmemeli :)

      Sil
  14. Yani bilemedim bugün olumlu düşünsek yarın sabah başka bişey çıkabiliyor. Ben ki genelde çok pozitifimdir. Bazen bende aşırı düşüyorum. Yine de takılıp kalmaktansa önümüze bakmak daha iyi tabi. Saksıyla falan çözülmez o iş, balkonları böyle komple toprak doldurmamız lazım anca. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      hehe balkon tarlasııı :)

      Sil
  15. Kesinlikle bol bol olumlu düşünmeye çalışmalıyız

    YanıtlaSil
  16. Daralınca gökyüzüne bakıyorum, gerçekten iyi hissettiriyor <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş bahar mimozası.

      bir deee ağaçlar ve deniz :)

      Sil
  17. Stres hastalığı, hastalık stresi besliyor. Sevimsiz bir döngü. Bu sarmaldan çıkabilmek lâzım. Cidden ezbere konuşmuyorum, görüp gözlemlediğim şu ki bizim ülkede stressiz yaşamak zor. Böyle de bir durum var. Şahsi çabalarımızla idare etmek zorundayız.
    Sevgiler Deep...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. klio.

      eveet kişisel hayatımıza bakmalıyız :)

      Sil
  18. Vallahi sosyolojik çalışmalara gerek yok deepcim sokakta 2dk yürüyüp insanların ne kadar mutsuz olduğunu anlaman yeterli burada. Geçim sıkıntısı, ekonomik bağımsızlık olmayınca çok normal nasıl mutlu olsun ki :(

    YanıtlaSil
  19. o kadar olumluyum ki başka yerde daha huzurlu olacağım konusunda :P

    YanıtlaSil
  20. Gençlerde nasıl umut kalsın? Resmen bir tuhaf ülke olduk. Adaletsizlik, vurdumduymazlık, şiddet. Şimdi de yerden sahte doktor bitiyor adeta. Bir de tıp fakültesi için onca çalışıp okuyanları düşün iş bulamıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada deniz.

      hıhım inşallah bir ara düzelir bizim ülke :)

      Sil
  21. ilkay.

    çocuksuluk eşittir iyimserlik zateeen :)

    YanıtlaSil
  22. müfred.

    eveet kıra ve parklara gitmeli sık sık :)

    YanıtlaSil
  23. Metehan üniversite seçim yapacağı zaman öğretim görevlis olmak istediğini duyunca herkes öyle moral bozucu şeyler söylemişti ki canı sıkılmıştı oğlumun. Ben de ona kendi önüne bakıp hayallerini kurmasını, o çalışıp hedefine doğru yürürse hayatın onun önüne güzel bir yol açacağını, merak etmemesini söylemiştim. Bir Çift Yürek , böyle yarın korkuları ve endişeleri için en iyi gelen kitaplardan. Bazen böyle kitaplar okumak da insanın modunu yükseltiyor. Ama iki saksıyı alıp üzerine basma işi de inanaı kahkahaya boğarak işe yarayabilir :D Bence evden çıkıp bir ağacın altına oturun anacım. Ağaçlar şifalı. Ay amma daldan dala atladım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. handan.

      :):):) tabisi yaa kendi hayallerine bakmalı insan, çevre hep moral bozar :) bu arada senin blog açılmıyor bende, zararlı içerik, ulaşılamıyor diyor, nedense, bir haftadır :)

      Sil
    2. Hâlâ mı açılmıyor, Özlem bende de açılmıyor demişti ama açıldı sonra. Ben normal görüyorum, başka kimse söylemedi ulaşılmıyor diye.

      Sil
    3. handan.

      açılmıyor bir haftadır. sayfa engellendi, bu siteye ulaşılamıyor diyor. sadece senin blogunda oluyor. bence bir süre sonra düzelir ama düzelmezse bizim blog detektifine sölerim o bilir nedenini :)

      Sil
    4. Allah Allah, ilginç.

      Sil
    5. handan.

      eveet, blog adresinin önünde ünlem işareti yok değil mi? bir ara bu yüzden oluyordu birkaç yıl önce de, adresin önünde kilit işareti olmalı yaniii, olsun düzelir bir ara oluyor bazen böyle şeysiler :)

      Sil
    6. Kilit işareti var ve ünlem de yok, senden başka giremiyorum diyen görmedim .Dediğim gibi Özlem giremedim demişti, ama girdi sonradan. Bilemedim o yüzden.

      Sil
    7. handan.

      hıhıms tamam, düzelmezse sorarım formülünü :)

      Sil
  24. Cadde de sokakta yürürken genelde insanlar hep mutsuz

    YanıtlaSil
  25. Bizim kafayı anca şu saksı işi toparlar ahshshdha :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük kara balık.

      ayaklarımızı kafalarımızı toprağa değdirelim o zamansa :)

      Sil
  26. Çok haklısın ama öyle zor bir döneme denk geldik ki mutluluğu geçtim umut bile söndü gitti çoğunlukta. Hayatta bir güvencesi olmayanlar, ekmek derdine düşenler için o umut da gidince maalesef iyi hissetmeye çabasına gerek kalmıyor. Ne diyeyim, umarım daha güzel günler vardır önümüzde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure.

      güzel günler olur her zamaaan :)

      Sil
  27. Olayı evdeki saksıya bağladın herkes bi deneyip evi pisletecek ve temizlerken daha negatif olacak 😅 ama söylediklerinde haklısın 🌺

    YanıtlaSil
  28. Evet oldukça hayat şartlarının zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz maalesef ama gençlerimize bu ülkenin daha önce de zor şartlardan yıllardan geçtiğini bunun ilelebet böyle sürmeyeceğini birer Atatürk genci olarak asla umutsuz olmaya hakları olmadığını onlara hatırlatmalıyız ve doğa kesinlikle herşeyin ilacı ....enseyi karartmıycaz...doğadan uzaklaşmayacağız...herşeyin başı sağlık...sağlık yerindeyse herşey bir şekilde eninde sonunda yoluna girer girecektir hele ki serde gençlik varsa....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. babaannemin takvimciği.

      umut doğa sağlık eveeet :)

      Sil
  29. Umuda ihtiyacımız var....ki benim hiç yok..Yazıyla ters orantılı psikolonjim🤭

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. su.

      olsun düzelcek bir gün psikolonjin :)

      Sil
  30. İyi düşünelim iyi olsun diyelim ama son zamanlarda bunu demeye ne hacet:)

    YanıtlaSil
  31. Saksı mı, deneyeceğim:))

    YanıtlaSil
  32. Bu yöntemler bende çok işe yarıyor ☺️

    YanıtlaSil