27 Ocak 2023 Cuma

BCP OCAK




Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimiz 3. yılına girdi. Üç yıldır devam eden arkadaşlarımız da var, yeniler de var aramızda. Her ay için bir tema seçip o temada kitap, dergi, belgesel, film, dizi, şov, anime izlemek okumak gibi çok renkli bir hedefimiz var.
Ocak ayı teması; gerçeğe dayanan olaylar ve biyografi idi. Bu iki konuda kitap, film, dizi, belgesel bulmak çok kolay. Biyografi filmleri, dizileri, belgeselleri çok sayıda var, gerçek olaylara dayanan belgeseller de aynı şekilde.

Zweig'ın otobiyografik kitabını, anılarını okumayı seçtim. Herkese de öğütlerim bu kitabı. Zweig'in kurgu dışı eserlerini kurgularından daha başarılı buluyorum bu arada.


DÜNÜN DÜNYASI

Stefan Zweig

MEB Yayınları, 540 sayfa

Zweig’in kendi yazdığı otobiyografisi.

Bu kitabı yazmayı ilk olarak 1919 yılında düşünmüş, yazmaya 1934 yılında başlamış, 1942 yılında Brezilya’da bitirmiş. Eşi Lotte daktiloya çekmiş. Yayıncıya göndermişler, bir gün sonra da intihar etmişler birlikte. Avrupa’daki savaşı içine sindiremediği için yaşamına son veriyor yazar. Hassas ruhlu olduğu için Avrupa’nın o dönemki durumu ona ağır geliyor ve savaş nedeniyle kıtadan uzak olmak da onu etkiliyor. Yahudi olduğu için gördüğü davranışlar da onun gibi bir sanat, sanatçı, barış, edebiyat severi çok üzmüş olmalı.

Bu anı kitabı, Zweig’ı tanımak için de o dönem Avrupa’sını ve sanatçılarını tanımak için de değerli bir kitap. Yazarın okul döneminden başlayarak bütün yaşamını öğreniyoruz. Yazarlığı, şairliği, sanat eserlerine ve sanatçılara olan sevgisi gerçekten de etkileyici. Yazarların hayatlarına da çok meraklı. Örnek olarak, Goethe’yi tanıyanlarla konuşmaktan çok heyecan duyuyor. Yazarların imzalı eserlerini topladığı gibi onların eşyalarını da saklıyor. Viyana’da yaşamakla birlikte zaman içinde çok yolculuk yaptığı için ve ayrıca iki dünya savaşı nedeniyle sürgünler yaşadığı için bu koleksiyonunu saklamak onun için çok zor oluyor.

Okul yaşamı, kadın erkek ilişkileri, Paris, yolculuklar, savaş dönemi anıları, bir sanatçı olarak ve bir Yahudi olarak savaş dönemlerinde yaşadıkları, her şey var anılarında. Çok önemli bir belge ve bu yüzden Alman dilinde yazılan en ünlü eserlerden biri oluyor kitap. Kurgu romanlarından, hikayelerinden daha etkileyici bir yaşam öyküsü. Not:4/4

49 yorum:

  1. Bu adamı okumayı çok seviyorum ama bu kitabı görmedim sanki hiç :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dada.

      birçok yayınevinden basılmış bulabilirsin :)

      Sil
  2. Bu sene fırsat buldukça bende katılacağım bakalım takibe sadece okurix bloğu geldi başka kimse gelmedi bu kurala pek uyan yok galiba:))) bende önümüzdeki hafta yayınlayacağım yazımı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinlik katılım listemiz henüz tam olarak netleşmedi . Ay sonu raporunu yayınlarken üyelere tekrar hatırlatırım. :)

      Sil
    2. yüreğimin iklimi/okurix

      pekii, hatırlatırız arada hıhıms :)

      Sil
  3. Daha önce rastlamamıştım hiç. Listeye ekliyorum hemen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurix.

      ben de öyle, sevgili gül akça söz etmişti :)

      Sil
  4. Zweig'in otobiyografisi mükemmel gerçekten, bende çok sevmiştim. Zweig Avrupa'nın durumundan savaştan etkilenmiş ama aynı zamanda insanların kendi hayatını sonlandırmaya karar verebileceğini düşünüyormuş, önceki yıllarda ilk eşine de birlikte ölmeyi önermiş ama ilk eşi kabul etmemiş diye okumuştum bir yerlerde. Eşlerini de kendiyle birlikte niye sürüklemek istiyor o başka bir araştırma konusu tabii :)) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gül akça.

      zweig bu kitabı okurken bana intihar edecek biri gibi gözükmedi ama işte öyleymiş demek ki :)

      Sil
    2. Otobiyografiydi ama kendiyle ilgili özel konulara (duyguları, evliliği vb) pek değinmiyordu veya üstü kapalı geçmişti o yüzden intihar eğilimi veya kendi sonuna karar verme hakkını pek açık etmemişti.

      Sil
    3. gül akça.

      hımm eveet haklısın olabiler :)

      Sil
  5. Yazarı hiç okumadım ama bu kitabı okuyabilirim. Yaşamını merak ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      zweig ülkemizde en sevilen ve en çok okunan yabancı yazar :)

      Sil
    2. Olabilir ama ben kitaplarının konusunu sevmiyorum, o yüzden okumadım. :)

      Sil
    3. duygu emanet.

      pekuuu :)

      Sil
  6. İntihar ettiğini biliyordum ama hemen öncesinde bir otobiyografi yazdığını bilmiyordum. Ne garip. Kendisi zaten biyografi yazma konusunda bir uzman. İsmini şu an anımsayamadım bir biyografi kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. Sevdiğim bir yazar. Ana akıma düşen şeylere mesafeli yaklaşırım. Ama Zweig'a öyle yaklaşmıyorum nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şeyma nil.

      evet birkaç tane biyografi kitabı var, sanatçıları anlattığı, iyi kitaplar :) zweig bizde çok seviliyor, sanırım telif süresi bittiği için bütün yayınevleri yayınlıyor kitaplarını, kitapları ince ve kolay okunuyor ayrıca iyi yazar tabii :)

      Sil
  7. Sevdiğim bir yazar. Biyografisi ile ilgili yazılar okumuştum ama bu kitabını okumadım. Edebiyat dünyasında intihar girişiminde bulunan veya intihar eden yazarlar şairler var. Cesare Pavase ilk aklıma gelen. Ama eşiyle birlikte intihar etme farklı.
    BCP etkinliğine Ocak Ayında ben de katılmak istiyorum. Kuralları okudum ancak blog arkadaşlarımıza ulaşmak pek kolay olmayacak gibi düşündüm, deneyeceğim.
    Tanıtımın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abalı.

      siz yazın, ulaşmak kolay olacak, okurix arkadaşımız blogunda yayınlıyor her ay katılan arkadaşlarımızın linklerini :) gelcek yani okumaya arkadaşlarımız, blogunuza :)

      Sil
  8. Zweig okumayı severim. Birçok kitabını okumuşumdur. Bu kitabını okumamıştım. Neden ve nasıl öldüğüne dair az da olsa bilgim vardı. Belki daha detayı için bu kitap okunabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      hımm yani intiharin hemen öncesinde yazdığı için o yönden önemli tabii. bencesi bir aydın insan olarak avrupanın durumuna çok üzüldü :)

      Sil
  9. müfred.

    evet bence de intihar etmek kötü bir davranış :) intihar edeni hoş göremem :)

    YanıtlaSil
  10. Hiç bilmiyordum bu kitabı, iyi ki yazdın valla. Zweig'ın gözünden hayatını okumayı çok isterim, mutlaka bakacağım kitaba.

    Bu arada bu sene Oscar için de etkinlik düzenleniyor mu Deep, bilse bilse bir tek sen bilirsin bunu :) Ben yine tüm filmleri izlemeye niyetlendim de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure.

      hımm henüz düzenlenmedi ama düzenleriz, oytunla hayat başlatıyordu ama bir süredir görünmüyor, ama yaparız tabii, izliycem ben de :) ada denizi, film gündemi, yaparız. sen izlersen filmleri 2023 Oscar adayları adlı bir başlıkta yaz maya başla yanii :)

      Sil
  11. Zweig'in bir kaç ktabını okumuştum. Tarihe merakımdan bu kitabını da alıp okumak isterim. Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  12. MEB Yayınları beni şu an tee lise dönemime ışınladı desem, okul kitaplığından deli gibi ödünç alırdım ve okurdum :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş bahar mimozası.

      yaaa ne güzel bir anı :)

      Sil
  13. zweig tartışmasız okuması keyifli bir yazar. İlginç hayat hikayesi de ilgiyi üzerine çekmeye yetiyor:)

    YanıtlaSil
  14. Bu projeyi duymuştum ,katılmadım ama takipte olduklarımdan katılanlar var üç yıl mı olmuş , başarılı bir etkinlik, ne güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mehtap.

      eveet yaa halen sürdürüyoruz :)

      Sil
  15. Yazarın kendi dilinden hayatını okumak heyecan verici olacak. Yaşadığı dönemde dünya savaşlarının olması psikolojisini çok etkilemiş olmalı. Hayatının son zamanlarının anlatıldığı bir film izlemiştim.
    Paylaşım için teşekkürler deep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      evet yaa çok hassas biri olmalı :)

      Sil
  16. ilkay.

    zweig in biyografi kitaplarını okuuu :)

    YanıtlaSil
  17. Harika bir kitap olduğuna eminim tam bir sanateseri

    YanıtlaSil
  18. Kurgu disi yazdigini bilmiyordum. En kisa zamanda bakacagim. Tesekkurler oneri icin. :) Hayata karsi hayal kirikligi mi desem yazarlarin icini acitan meselleler bir yerlerde bizim de canimizi yaktiginda bu tarz kitaplari okumak tanisiklikmis gibi geliyor bana. Anlatabildim mi bilmem ama iyi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bonheur.

      anladım evet okumak o nedenle faydalı işte :) zweig ın biyograf kitaplarını öğütlerim :)

      Sil
  19. Yazarlarin (oto)biyografileri hep ilgimi cekmistir. Bu insan nelerden gecmis neler yasamis yazdiklarini etkileyen ve gunumuzde bu kisi olmasini saglayan gecmis nedir? Bunlar cok ilgimi cekiyor. Ben de 2 hafta bakamamistim bloga ancak bugun yazabildim bcp ocak yazisini

    YanıtlaSil
  20. Ayy Zweig aşkım benim ya.... Bayadır Zweig okumuyorum bakayaım neler alabilirim. :)

    YanıtlaSil
  21. Temayı beğendim:)Öneriler de güzel:)

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel seçim olmuş zira bihaberdim bu kitaptan. Stefan Zweig sevdiğim ve oldukça ilginç bulduğum bir yazar. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. ne kadar eski bir baskı öyle o
    zweig kafası değişik çalışan kişilerden diye düşünmüştüm kurgularını okurken
    kitkat portakallı severim ben de
    :)

    YanıtlaSil